osveivaSvi žele da svoj dom učine prijatnim u svakom smislu, pa i da odiše prijatnom svežinom i mirisom. Na tržištu postoji zaista veliki izbor osveživača vazduha. Ali, pre upotrebe osveživača prostora trebalo bi da se upoznate sa svim karakteristikama tog proizvoda.

Savet za odbranu prirodnih resursa (NRDC), međunarodna organizacija za zaštitu životne sredine, sproveo je studiju pod nazivom “Čišćenje vazduha: Skrivene opasnosti osveživača vazduha” u kojoj se došlo do zaključka da 86% testiranih osveživača sadrži opasne ftalate. Ftalati se koriste kao omekšivači za plastiku, a mogu se naći u plastičnim igračkama, automobilima, bojama, pesticidima kao i u kozmetičkim proizvodima i parfemima. Ali oni vrlo loše deluju na ljude. Studije sprovedene na ljudima ukazuju na to da ftalati utiču na hormonske promene (ometa proizvodnju muškog hormona testosterona), slab kvalitet sperme i promene u formiranju genitalija. Pet vrsta ftalata, od kojih se jedan nalazi u osveživačima vazduha, uzrokuju defekte kod novorođenčadi i loše utiču na reproduktivni sistem. Pored toga, NRDC navodi da se ftalati iz osveživača vazduha povezuju sa simptomima alergija i astmom. Pri upotrebi osveživača se često  javljaju nesvestice i glavobolje, pa čak i gubitak pamćenja. Nervoza i teskoba su posledica udisanja mirisa iz osveživača. Osveživači vazduha, kao i mnoga sredstva za čišćenje, mogu da iritiraju celokupan respiratorni trakt i oči. Trebalo bi ovakve proizvode držati što dalje naročito od dece koja imaju astmu ili neke druge probleme s disajnim putevima.

Štetni sastojci koji se nalaze u osveživačima su:

methoxychlor – pesticid koji se skuplja u masnim ćelijama
paradichchlorobenzene – izaziva rak na laboratorijskim životinjama
phenol (carbolic acid) – zapaljiv, corozivan i veoma toksičan
formaldehyde – priznat od strane EPA kao izazivač raka
benzene – kancerogena supstanca za koju Svetska zdravstvena organizacija preporučuje 0% izlaganja
phthalates – hemikalija koja razbija hormone, utiče na reproduktivno zdravlje
1,4-DCB-štetno za pluća (smanjuje plućnu funkciju), predstavlja ozbiljnu opasnost za obolele od astme
VOCs (ispariva organska jedinjenja) – poznati alergen
xylene – izaziva mučninu, oštećuje jetru i bubrege                                                                                                                                                    naphthalene – sumnja se da je kancerogen, povezuje se sa problemima rada bubrega i jetre.

Najjednostavnije rešenje da izbegnete štetan uticaj osveživača vazduha, jeste da takve proizvode ne koristite. Zapamtite da ne mora da znači da ukoliko niste dugo bili izloženi nekom toksičnom uticaju, nemate štetne posledice za svoje zdravlje. Nova istraživanja pokazuju da čak i minijaturna izloženost može imati ozbiljne posledice po zdravlje.

Poznati su vam, sigurno, prirodni načini osveženja vazduha u prostoriji:

– povremeno provetravanje prostorija,

– u prostoriju, čiji vazduh želite da osvežite, stavite posudicu napunjenu soda-bikarbonom. Možete u  tu posudicu dodati i nekoliko kapi nekog eteričnog ulja (ne više od toga, da vazduh umesto mirišljavog ne bi postao otužan).