Na tržištu postoji veliki izbor osveživača vazduha, ali vam ipak, preporučujemo da sami napravite osveživač bez dodatnih hemikalija.

Za pravljenje osveživača vazduha potrebno vam je:

– 30 kapi mešavine esencijalnih ulja (možete koristiti zeleni limun, lavandu, ružu, grejpfrut, pepermint ili neko)
– 40 ml destilovane vode
– 40ml votke

(ili samo 80ml vode ali je preporučljiva kombinacija sa alkoholom).

Drugi način da napravite mirisni osveživač:

U 100 ml cvetne vodice na bazi peperminta, čajavca ili sandalovine dodajte do 20 kapi eteričnog ulja grejpa, bora, čempresa, limuna ili pomorandže. Kombinujte samo dve vrste eteričnih ulja u cvetnoj vodici. Dobro se slažu bor i limun, čempres i grejp. Mirisnu tećnost ulijte u raspršivač i osvežite stan nakon kuvanja ili usisavanja.

Prirodni osveživač sa limunom napravite od sode bikarbone (pola šolje), prirodnog tečnog sapuna na biljnoj bazi (jednu šolju) i jednog limuna koji ste prethodno izrezali na kolutove. Tako pripremljena smesa ostaće vlažna nekoliko sati, a ako je želite ostaviti za dužu upotrebu, ukapajte u nju nekoliko kapi glicerina na biljnoj bazi i zatvorite u staklenu teglu.

Prirodni osveživač možete jednostavno napraviti ako na malo vate nakapate nekoliko kapi eteričnog ulja lavande ili ekstrakta vanile. Stavite to na plitki tanjirić i već ćete osetiti prijatan miris.

Flašicu sa raspršivačem  napunite vodom, dodajte esencijalna ulja i promućkajte pre svake upotrebe.

Pazite samo da sprej ne pada na nameštaj ili na čaše sa pićem.