bozic pripreme

Božić, rađanje Isusa Hrista, ima poseban značaj u hrišćanstvu. Vernici taj praznik obeležavaju na određen način, ali i oni koji nisu vernici ne odolevaju prazničnoj atmosferi. Postoje dugogodišnji običaji koji se prenose sa “kolena na koleno” i samo se neznatno razlikuju u raznim kulturama. Ipak svi, u prazničnoj atmosferi dočekuju čas rođenja Isusa Hrista sa željama i nadom da će sledeća godina biti srećna i uspešna.

SIMBOLI

Česnica – bela pogača u koju se prilikom mešanja stavljaju zlatni ili srebreni novčići kao i parče drena. Običaj je bio da domaćin otkupi novčić od onoga koji ga je pronašao i stavi ga na ikonu, gde stoji do sledećeg Božića. Ovo se radi da bi domaćinstvo napredovalo.

Badnjak – mlado, zdravo, hrastovo, cerovo ili javorovo drvo koje domaćin ujutro na Badnji dan iseče u šumi. Kad odabere drvo, domaćin se okrene istoku, 3 puta prekrsti, pomene Boga, svoju slavu i sutrašnji praznik, baci šaku žita na drvo i sa 3 udarca mora da odseče drvo.

Slama – se unosi u kuću sa badnjakom i prostire po glavnoj prostoriji, a na taj način se u kuću unosi i božiji blagoslov.

Položajnik  – prva osoba koja uđe u dom na Božić. On pozdravlja ukućane, a zatim priđe vatri, uzme granu od badnjaka i počne da džara vatru govoreći: «koliko varnica, toliko zdravlja, radosti, veselja, sreće, mira, ljubavi, parica i ostvarenih želja.» tamo gde nema vatre, može simbolično da se zapali list badnjaka i napravi nekoliko varnica.

Pečenica – krvna žrtva koja se prinosi Bogu i vuče korene iz prethrišćanskih verovanja.

BOŽIĆNE ZDRAVICE

– Da godina bude cela dan sa danom rod rođeni, ko svatovi neka jezde veseli i nakićeni, nek se samo pesma rađa nek nestane tuga, tama, nek je ljubav nepresušna neka živi među nama.

– Domaćine, srećni sine, srećan ti Božić. Od neba ti rodilo. Od zemlje rodilo. U klasu ti bilo klasato, u busu busato, u struku trsato, u gumnu rpato. Da imaš da deliš voljnu i nevoljnu. Svakoga u domu dočekivao, nikad ti u kući ne presušilo, a najviše sebi ostavio. Ko kod ti za trpezom sedeo, svak si, napit i zadovoljan odlazio. Za sva tvoja dobra dela Bog ti platio. Da Bog da.

– Sjaj Bože i Božiću, kutnjem šljemenu i semenu, volu i težaku, kozici i ovčici, putniku namerniku, ribici u vodici, ptici u gorici. Sjaj Bože i Božiću. Meni domaćinu i mome plemenu i šljemenu.

– Zdravi ste deco. Da pijemo u lepu slavu Božiju, a u slavu današnjeg Velikog roždestva Hristova, pa u slavu Svete Trojice i vaslavu Svete Bogorodice. Mi Božić slavili po zakonu hrišćanskome, a on nas pomagao i od zla branio, da Bog da. Pod našim se šljemenom muške glave rađale i ženile, a devojke udavale. Svaki nas milovao, a dušman nikad ne naudio, da Bog da. Sad svi zdravo i ja sa vama.