Osnovna briga svih domaćica pri pripremi bilo kog jela jeste  – da li su sve namirnice sveže. Jaje je vrlo često jedan od osnovnih sastojaka i slanih i slatkih jela. Mada mnogi često zaziru od upotrebe svežih jaja plašeći se neprijatnih infekcija poput salmonele.

Prilikom kupovine jaja uvek proverite da li jaja imaju urednu deklaraciju o proizvodnji i datumu upotrebe.

Nipošto nemojte prati jaja jer svako jaje ima prirodnu zaštitu od raznih virusa i bakterija. To je njihova ljuska koja je polupropustljiva a pore na njoj su zaštićene slojem jedne vrste ptoteina koji ne dozvoljava prodor unutar jajeta. Kada operemo jaje uklanjamo tu zaštitu i omogućavamo prodor mikroorganizama u jaje. Dakle, ne treba jaje oprati, obrisati suvom krpom i staviti u frižider.

Problem za korišćenje jaja može biti i staro jaje. Da li je jaje sveže možete proveriti na sledeći način – u čašu stavite vodu i so u odnosu 10 prema 1 i u nju spustite jaje. Ako jaje padne na dno – znači da je jaje sveže. Ako jaje pluta po sredini – staro je dve do tri nedelje. Ukoliko jaje pliva po površini – znaši da je jaje dehidrirano i treba ga baciti jer nije za jelo.