pranje prilogPrvi korak pri pranju veša treba da bude razvrstavanje veša.

Pre stavljanja odeće u mašinu za pranje veša pogledajte dobro etikete na odeći i razvrstajte odeću koja se može zajedno prati a u skladu sa oznakama na etiketama. Zaprljan veš razvrstajte po boji, materijalima i preporučenoj temperaturi pranja. Svetle i tamne, šarene odevne predmete perite odvojeno, a predmete sličnih boja i temperature pranja, zajedno. Skupite dovoljno veša da ne biste uključivali polupraznu mašinu.

Nemojte pomešati odeću koja je malo i mnogo zaprljana jer jako zaprljana odeća zahteva veće količine praška i više temperature, dok se malo zaprljana može oprati na nižim temperaturama. Veoma zaprljan veš ne treba da stoji dugo jer će tkanine upiti prljavštinu pa ćete trebati da ga operete više puta dok postane zaista čisto. Jako zaprljan veš bolje je potopiti u vodu sa praškom da odstoji, posebno ako na njemu ima fleka. Na primer, stolnjak koji ste isflekali tokom večere treba da odstoji potopljen celu noć, pa ga tek ujutru stavite u mašinu i operite.

Ispitajte postojanost boja pre nego što novu odeću operete na sledeći način:

– vodom navlažite delić poruba ili unutrašnji šav, na njega stavite komad bele tkanine ili kuhinjsku krpu i pređite peglom. Ako krpa upije boju, odevni predmet nema postojane boje i treba ga prati posebno.

Ukoliko ne možete da se rešite žutih mrlja na vešu, možda će vam neki od sledećih saveta pomoći da izbelite veš:

– veš ćete održite belim, čistim i bez mrlja ako ga operete sa jednom šoljicom omekšivača vode i pola šoljice amonijaka ali bez deterdženta.

– deterdžent za mašinsko pranje sudova je sjajan izbeljivač veša. Dodajte oko četvrtine šolje u beli veš, a zatim ga operite u toploj vodi sa običnim deterdžentom.

– odeću potopite u toplu vodu u koju ste stavili tanke kriške limuna. Ostavite da odstoji dva sata, a onda operite kao i obično. Ako je odeća veoma zaprljana prokuvajte vodu, skinite sa šopreta, dodajte limunove kriške i odeću i ostavite da deluje preko noći.

– belo sirće odlično izbeljuje, čisti i omekšava. Sipajte polovinu do jedne šolje (250 ml) sirćeta u veš mašinu zajedno sa deterdžentom. Sirće će ne samo da izbeli odeću, već će da skine i ostatke od sapuna i omekša tkaninu.

– neki hoteli peškite peru u čak tri odvojena pranja. Tako prvo pranje sadrži samo deterdžent za veš, drugo omekšivač, a treće izbeljivač. Ako vam je taj proces previše dug, možete po završetku pranja veša sa deterđentom uključiti još brzo pranje samo sa izbeljivačem.

Bez obzira kakvu mašinu za veš imate, kada perete beli veš vrlo je važno ne pretrpati mašinu i ne napuniti je do vrha. Inače neće biti dovoljno mesta za delovanje deterdženta protiv prljavštine te odeća neće biti dobro oprana. Imajte na umu: manja količina veša zauzeće jednu trećinu bubnja mašine, srednje velika količina veša zauzeće jednu polovinu zapremine mašine dok će velika količina veša zauzeti i do tri četvrtine prostora