fresh_fish

Koliko je zdrava ishrana koja sadrži dosta rečne i morske ribe kao i drugih plodova mora, ne treba posebno naglašavati. Mnogi nutricionisti savetuju da se nedeljno konzumira riba bar dva puta.

Pri izboru ribe treba imati u vidu da sveža riba  mora da ima sjajne, bistre i ispupčene oči, crvenkaste škrge, svetle i čvrste krljušti koje ne otpadaju. Na pritisak prsta riblje meso mora da bude čvrsto i elastično. Koža treba biti metalik boje. Riba treba da bude klizava, da beži iz ruke a ne lepljiva. Nikako ne sme da ima neugodan miris.

Ako se konzumira stara riba vrlo brzo se javljaju znaci trovanja. Stomačne tegobe i p Morska riba miriše na more i morsko bilje.ovišena telesna temperatura najčešći su i prvi znaci trovanja ribljim mesom.

Rok iskoristivosti ribe mora biti označen na deklaraciji na pakovanju. A umnogome zavisi od vrste ribe, uslova čuvanja i pakovanja. Bela riba (oslić ima ispod 1% masti) je posnija i može da se čuva i do godinu dana. Plava je masnija i preporuke su da bi je trebalo čuvati šest meseci, ali može i duže u zavisnosti od postupaka posle ulova. Ukoliko je riba bila zamrznuta, treba proveriti da na njoj nema sasušenih, žutih mesta, posebno u rubnim delovima koja ukazuju na to da nije dobro zamrznuta.