sirceU domaćinstvu sirće ima višestruku primenu. Sirće bilo koje vrste, jabukovo, vinsko, pirinčano, se koristi u domaćinstvu od kuhinje do spavaće sobe a takođe se koristi i kao eliksir mladosti i zdravlja.

Kuhinja

Ledena kocka napravljena od sirćeta može poslužiti kao efikasno sredstvo za uklanjanje nečistoća koje se stvaraju tokom kuvanja. Šoljicu sirćeta pomešajte sa malo vode, nalijte u posudicu za led i stavite u zamrzivač. Zaprljanu površinu treba protrljati ovom kockicom i odmah isprati hladnom vodom.

Čišćenje aparata za kafu – sirćetom možete ukloniti naslage u aparatu za kafu koje se stvaraju od tvrde vode. Potrebno je u rezervoar sipati belo vinsko sirće i uključiti aparat za kafu. Kad završi sa radom, rezervoar treba isprati čistom vodom.

Čišćenje mikrotalasne – pomešajte četvrtinu belog vinskog sirćeta sa šoljom vode i stavite na šporet da provri. Premažite unutrašnjost mikrotalasne, čime ćete ukloniti tragove hrane koji su prskali po njoj i mirise koji su se zadržali posle pečenja.

Čišćenje odvoda u sudoperi – jednom nedeljno sipajte šolju sirćeta u odvod sudopere i ostavite da deluje 30 minuta. Zatim pustite mlaz hladne vode da ispere odvod.

Čišćenje frižidera -frižider treba oprati jednakim rastvorom belog vinskog sirćeta i vode.

Čišćenje drvenih dasaka za sečenje – na dasku nanesite nerazblaženo sirće i ostavite da deluje nekoliko minuta. Posle ispiranja sa daske će nestati sve nečistoće.

Domaćinstvo

Poliranje mesinga – mesing, kalaj i bakar će zasijati ako ih očistimo specijalno pripremljenom pastom. Jednu kašičicu soli i šolju belog vinskog sirćeta pomešajte sa brašnom dok se ne napravi gusta pasta. Tu smesu zatim nanesite na metal i ostavite da stoji 15 minuta. Zatim isperite čistom toplom vodom pa onda polirajte dok se ne osuši.

Čišćenje predmeta od nerđajućeg čelika – sipajte belo vinsko sirće na meku tkaninu i premažite najpre nepristupačna mesta. Postojeće fleke će nestati posle ispiranja vodom.

Čišćenje prozora – izmešajte jednake delove sirćeta i mlake vode i krpom nanesite tu tečnost na prozore. Osušite ih suvom mekom krpom i uverićete se kako će vaši prozori zablistati.

Nameštaj – pomešajte u istoj razmeri maslinovo ulje i belo vinsko sirće i time polirajte nameštaj mekanom tkaninom.

Uklanjanje fleka sa tepiha – sipajte jednu kašičicu tečnog deterđenta i kašičicu belog vinskog sirćeta u pola litra mlake vode. Rastvor nanesite na meku četku ili peškirić, pa zatim nežno protrljajte fleku na tepihu. Potom to mesto isperite čistom vodom. Proceduru ponovite sve dok se mrlja potpuno ne ukloni, a onda vlažno mesto osušite fenom. Ovim rastvorom se ne mogu skidati fleke od ulja.

Čišćenje venecijanera i okrećenih zidova – lako možete oprati drvo venecijanera ili zaprljane zidove ako u pola litra tople vode sipate šolju amonijaka, pola šolje belog destilovanog vinskog ili jabukovog sirćeta i četvrtinu šolje sode. Prljavština i gar se lako skidaju sa obojenih zidova, ne ostavljajući za sobom tragove ili pruge. Posle pranja, zidove ili venecijanere treba isprati čistom vodom.

Kupatilo

Čišćenje klozetske šolje – naspite tri šolje sirćeta u klozetsku šolju i energično protrljajte četkom. Ostavite da sirće deluje pola sata.

Čišćenje slavine – sirćetom se može ukloniti kamenac sa tuša i slavine. Uzmite mali peškir ili neku drugu tkaninu, natopite je razblaženim vinskim sirćetom, obmotajte slavinu i tuš i ostavite da deluje preko noći. Ujutro isperite mlakom vodom.

Odeća i obuća

Fleke na odeći – fleke od vina možete ukloniti s pamučnog i odela napravljenog od mešavine poliestera i pamuka, ali samo ako to učinite u roku 24 sata. Fleku natopite belim vinskim sirćetom i to mesto trljajte sunđerom sve dok mrlja ne nestane. Odelo zatim operite na uobičajen način.

Osvežite bebinu odeću – da bi sa bebine odeće uklonili tragove mokraće, svaki komad odelca natopite šoljom belog vinskog sirćeta. Posle pranja, dečije odelce će postati sveže i mekano.

Magično pranje odela – odeća će izgledati bolje ako šolju belog vinskog sirćeta dodate u poslednju vodu za ispiranje.

Pamučna i vunena ćebad – posteće mekši, paperjasti i na njima se neće zadržati neisprana sapunica ako u poslednju vodu za ispiranje sipate dve šolje belog vinskog sirćeta.

Čišćenje kožnih cipela – od srazmernih količina vode i belog vinskog sirćeta napravite rastvor pa ga nanesite na cipele na kojima su se zadržali tragovi soli. Rastvorom natopite tkaninu i njome premažite kožne cipele. Ovaj postupak se može ponoviti nekoliko puta, sve dok se ne uklone tragovi soli. So može da ošteti vašu obuću pa zato nemojte dugo čekati da je očistite.

Bašta

Uništavanje trave –   travu koja niče između kocki i u pukotinama betona lako ćete odstraniti ako na to mesto direktno sipate koncentrovano vinsko sirće.

Uništavanje korova – pospite koncentrovani rastvor sirćeta direktno na koren korova. Postupak ponovite sve dok se korov ne uništi.

Da cveće ostane sveže – sipajte u vazu dve kašike šećera i dve kašike belog destilovanog vinskog sirćeta. Svakih pet dana promenite vodu u koju ste dodali ovaj rastvor.