dama 1

Pravu damu, ženu sa stilom svi će odmah prepoznati. U svim vremenima i sredinama, ona je prepoznatljiva i vredna poštovanja. To je čista i uredna žena, bez preterivanja u šminki ili nakitu. O veštačkim delovima na telu nema ni govora, poput nekih silikonskih dodataka ili nadogradnje. Ona modne trendove prilagođava svojim kvalitetima. Ima svoj stil u oblačenju. Posebno je krasi prijatna komunikacija sa svima, blagost i obzirnost u ophođenju kako sa prijateljima tako i sa potpunim strancima.

Pokušajte da imitirate manire i ponašanje dame, i iznenadićete se kako će vam se to vratiti u svakodnevno životu – najpre ćete biti sami sobom zadovoljni a drugi će vam se blagonaklono obraćati i sa simpatijom pratiti sve vaše postupke.

Nekoliko je detalja koji će vam odmah skrenuti pažnju na damu:

Čistoća je pola zdravlja – to se uči još u osnovnoj školi. Higijena tela je neophodan preduslov zdravog tela i duha. Sve dame i oni koji vode računa o sebi, moraju da se svakodnevno tuširaju, pa čak i više puta. Ništa ne može zameniti miris čistog tela.

Odeća treba da bude čista, uredna i ispeglana. Rublje čisto i kvalitetno, nikako rasparano. O čarapama takođe treba voditi računa, ne smeju biti pocepane, srozane. Najbolje da su prirodne boje noga. Rezervni par trebate imati uvek pri ruci.

Izboru nakita dama će posvetiti posebnu pažnju. Na jednoj dami nikada nećete videti upadljiv i krupan nakit. Njen izbor je originala, kvalitetan komad.

Nežne ruke – uredne i negovane ruke ćete odmah primetiti kod sagovornika. Ako ne posle svakog pranja a ono što češće treba ruke mazati kremom za ruke. Nokti treba da budu uredno podrezani i bar bezbojnim lakom premazani.

Kosa je ukras svake glave a i odmah je primetite na svom sagovorniku. Treba uvek da bude čista i uredno ošišana. Negovana kosa ima sjaj i zdrav izgled. Ako bojite kosu, nemojte dozvoliti da se pojavi izrastak. Koristite kvalitetne boje za kosu a ne one koje se ispiraju ili posle pranja dobiaju neke sive i zelene nijanse.

Zubi su ukras svakog osmeha. Obavezan preduslov za zdrave zube je redovna poseta stomatologu i pranje zuba posle svakog jela. Jedan od najčešćih uzroka neugodnog zadaha iz usta su loši zubi.

Na licu se odmah može videti da li se radi o negovanoj koži. Obavezno čistite lice ujutro i uveče, bar jednom sedmično uradite piling i redovno posećujte kozmetičara.

Šminka takođe otkriva pravu damu. Ona nikada nema napadnu, prenaglašenu šminku. Tačno zna kakva šminka je odgovarajuća za dan a kakva za noćne izlaske. Kod nje nema eksperimentisanja u pogledu boja šminke. Ona neće sebi dozvoliti da popravlja šminku na javnom mestu. To će uraditi u intimnosti toaleta za dame.

Dama sebi ne može dopustiti pojavu suvišnih dlačica bilo gde – na nogama, na nausnicama ili ispod pazuha. Posebno brkove nemojte prekrivati puderom, bolje ih redovno depilirajte.

Dama sebi nikada neće dopustiti korekcije silikonima bilo kog dela tela kao ni neku tetovažu ili pirsing. Bolje je pravilnom negom i vežbom održavati telo, a time i duh. Svako životno doba ima svoju lepotu i čari. Prirodni zakoni su neminovnost, treba se prilagoditi njima. Svaka žena treba najpre sebe da prihvati takvom kakva jeste.

Prava dama treba da zna kako se ponaša i ophodi prema drugima.  Zna da skrene pažnju na sebe, komunikativna je, duhovita i energična, ali zna i da sasluša druge. Saosećanje i strast su njeni najveći kvaliteti, uz nesebičnost i pribranost. Osmeh je sastavni deo njene ličnosti i nikada ne zaboravlja “da lepa reč i gvozdena vrata otvara”. Dobro će odmeriti svoje reči, ali se neće ustezati da iznese svoje mišljenje. Ne priča previše o privatnim stvarima i ostaje pomalo misteriozna.

Lepo vaspitanje podrazumeva da se privatni problemi (koje svi imaju) rešavaju u intimi privatnih prostorija, a nikako ne treba praviti scene na javnim mestima. Dama je samosvesna i nezavisna u svim sferama života, ali i njoj prija podrška i rame partnera.

Biti dama ne znači da ne zna da postavi i izbori se za svoje prioritete i ciljeve. Ona hrabro ide ka cilju, ali neće ni gaziti preko mrtvih do svog cilja.