cipele 2Psiholozi su otkrili vezu između karakternih osobina neke ličnosti i njenog izbora obuće. To znači da pogledate kakvu obuću nosi vaša partnerka da biste bili uvereni da ste u dobroj vezi.

Prema izboru obuće možete odrediti pol i godište osobe koja je nosi, ali takođe možete sa velikom sigurnošću proceniti i emotivnu zrelost te osobe. Sigurno je lako pogoditi da skupe cipele pripadaju osobama koje to sebi mogu dozvoliti.  Cipele koje nisu nove ali su očigledno dobro održavane, otkrivaju savesnog vlasnika. Praktične i funkcionalne cipele pripadaju ugodnim i ljubaznim ljudima. Interesantno je da neudobne cipele obično nose mirnije osobe koje su “bezmerno” tolerantne. Agresivne osobe vrlo često se odlučuju za obuću do gležnjeva, a oni koji su uvek zabrinuti šta drugi misle o njima najčešće nose novu i savršeno uglancanu obuću.

Ljudi liberalnih shvatanja nose jeftine i udobne cipele, često natikače, a jednobojne cipele klasičnog “dosadnog” izgleda nose oni koji sebe opisuju kao ravnodušne i nezainteresirane osobe.

Tumačeći karakter nekoga prema njegovoj obući nemojte zaboraviti da se može desiti da nekad neko može da izabere obuću upravo onakvu za koju misli da o njima ostavljaju određenu sliku kakvu bi želeli da imaju drugi o njima.

Ravna obuća – oni koji vole ravnu obuću nisu baš skloni eksperimentisanju. Oni se odlučuju pre za udobnost nego za modu. To su obično drage osobe, pomalo introvertne, kojima se ne može tako lako približiti.

Patike i sportsku obuću – biraju duhovite, okretne osobe koje su uvek u žurbi. Poznate su po ironičnim i sarkastičnim izjavama. Obično su to pozitivne osobe koje se najbolje snalaze u svetu filma, muzike ili fotografije. Sportske modele najčešće vole aktivne i druželjubive žene koje su pomalo i  konzervativne i ne izbegavaju velike promene u životu.

Baletanke – su savršen spoj udobnosti i stila. Svakoj odevnoj kombinaciji pridaju ženstvenost, a žena koja ih nosi poručuje da želi što duže da ostane devojčica. Razigranog je duha, ne voli ozbiljnost i uniformisanost pa je ponekad dosadno predvidiva. Svoj šik lako uklapa u modne novitete i eleganciju. Ove žene kod muškaraca izazivaju zaštitnički nagon. Smatraju da su im potrebne podrška i nežnost, verovatno zato što su ovakve žene u duši i dalje deca. Uglavnom su ljubazne, pažljive, nežne i sklone kompromisima, fleksibilne.

cipele bikeGrube bajkerske čizme – biraju žene koje su ekstrovertne, opuštene, malo grubljeg nastupa i koje su sklone avanturama. Često su to odmerene, egocentrične i pomalo hladne devojke koje su veoma samostalne. Ipak, umeju da budu i prilično osetljive jer veoma cene harmonične međuljudske odnose.

Žene koje vole takozvane muške“ cipele znaju šta žele, ali su često depresivne i stvari u životu prihvataju olako.

Cipele na šniranje – inspirisane muškim modelima vole žene koje znaju šta žele i idu ka cilju bez obzira na tuđe mišljenje. Skrivaju osećanja, pa su uglavnom uzdržane. Precizne su, pronicljive, ali i sklone depresiji.

Visoke potpetice – obično biraju žene kada žele da izgledaju seksi, kada žele da budu primećene i u centru pažnje. To su i vrlo samouverene žene koje znaju da istaknu svoju ženstvenost i moć, koje su spremne za izazove. One jasno i hrabro izražavaju svoje mišljenje o svemu,  samostalne su, odlučne i snažno veruju u svoje kvalitete. Takve cipele otkrivaju alfa žene, koje su često odlične šefice, glumice, zabavljačice, portparolke ili urednice modnih časopisa. Blještave štikle govore o ženi razigranog duha željnoj dobre zabave. Ali, salonke su odraz umerene žene koja ne voli eksperimente. Strogoća cipela odraz je njene ozbiljnosti, pa se ove žene neretko bave pravom, računovodstvom ili investicijama. Nekada će visoke potpetice izabrati i žene koje će na taj način podići svoj nivo samopouzdanja.

Cipele s visokom petom i otvorenim prstima govore o ženi koja želi da impresionira, bude drukčija i privuče pažnju. Pobornica je ženstvenog stila, bilo da je reč o klasičnom izgledu holivudskih lepotica ili modernijoj varijanti. Ona uživa u činjenici da je žena i neretko je perfekcionista.

Cipele zaobljenog vrha s kaišem oko članka govore o ženi koja neguje stara vremena dama i gospode.  Ona voli urednost, praktičnost i jednostavnost, ali te osobine ne isključuju želju za zabavom. Naprotiv, ovakva žena ima originalan i upečatljiv smisao za humor. Zbog svoje ljupkosti i umerenosti odlično se nosi s temperamentnim ljudima, što može da bude veliki plus ako temperament „krasi” njenog šefa.

Žene koje vole deblje, visoke štikle su samouverene, imaju čvrste stavove koje su spremne da u svakom trenutku brane i – odbrane.

One koje vole niže, pune štikle, fleksibilne su, opuštene, sklone kompromisima i veoma su prijatni sagovornici.

Žene koje vole i rado nose cipele sa širokom petom samouverene su, imaju čvrsto mišljenje i stavove, a odlučno ih zastupaju i brane. Pouzdane su i na njih se možete osloniti u životu. Obuća sa ovakvom štiklom idealan je kompromis između ženstvenih visokih štikli i udobnih niskih peta. Stabilne su i udobne, pa u njima mogu da provedu ceo dan.

Obuću sa platformom – biraju samouverene, praktične, nezavisne i jednostavne žene koje znaju šta hoće i pomalo su romantične. One su prijateljski raspoložene prema okolini i dosta veruju drugim ljudima.  Ovakav izbor otkriva da žena koja ih nosi želi da izgleda kreativno i trendi. Njihova snaga je dokazanacipele platforma 1 u ljubavi a pošto su sklone dvoumljenju i oklevanju, potrebno je da uvek budu okružene pouzdanim osobama. Normalna visina platforme idealna je za kombinaciju različitih modnih stilova.

Visoke čizme s visokom petom – nosi žena sa velikim samopouzdanjem i čvrstog stava o dobrom izgledu žene. Ona je moćna i smela, spremna da eksperimentiše u modnim novitetima čime pokazuje i umetničku crtu karaktera.

Kratke čizme s visokom petom -šalju poruku da je žena koja ih nosi seksepilna, oštra i smela. Ona voli da se poigrava sa svojim izgledom.

Visoke sportske čizme – ukazuju na hrabre, snažne i dostojanstvene osobe, ali i o nepristajanju na kompromis kad je reč o udobnosti. Ako birate čizme poput „martinki”, drugima poručujete da ste jedinstveni, ali i pomalo agresivni i komplikovane naravi.

Kaubojke – otkrivaju divljinu, prodornost, spretnost i marljivost žene koja ih nosi. Ona se ne ustručava da uradi i teške poslove i odradi ih s užitkom. Sve proživljava vrlo intenzivno.