besBes je neprijatelj vašeg zdravlja – povećava procenat masnoće u krvi i šteti srcu i krvnim sudovima. Hormon stresa koji se aktivira pri besu čini nas nervoznim i napetim duži period.

Bes i ljutnja će takođe imati loš uticaj na vaše odnose sa drugima jer ćete u takvim trenucima reći i učiniti nešto što ne želite. Samo osobe sigurne u sebe imaju sposobnost da autoritativno iznose svoje argumente, bez vređanja i omalovažavanja suprotne strane.

Evo nekih preporuka:

Ukoliko ste umorni veća je verovatnoća da ćete u takvom stanju razdražljivosti početi da vičete na svoje najbliže. Bilo bi bolje da u tom slučaju malo odspavate.

Kada osetite nalet besa duboko udahnite i izbrojite do deset. Pravilno disanje podrazumeva duplo duži izdah od udisaja.

Kada vas nešto totalno izbaci iz ravnoteže, kada pobesnite, pokušajte da se skoncentrišete na uzrok besa i izvučete pozitivne pouke. Izađite na svež vazduh i duboko dišite, videćete da ste mogli mirnije da reagujete.

U stresnim trenucima obucite trenerku i otiđite u teretanu ili bar šetnju. Sportska aktivnost i posvećenost vežbama odagnaće vam misli o neprijatnim situacijama.

Počnite da vežbate najlepše osmehe u trenucima najvećeg besa. Videćete kako ćete se bolje osećati.

Bes iz sebe ćete izbaciti i korisnom aktivnošću kao što je spremanje stana. Posle sređivanja haosa u kući osećaćete se prijatno iscrpljeni.

Opšte poznato je da muzika ima smirujuće dejstvo. Ako slušate svoju omiljenu muziku ubrzo će vas preplaviti pozitivne misli i osećanja, osetićete se smireno, puni energije i dobrih vibracija.

U trenucima besa otiđite u restoran i počastite se dobrom ili neouobičajenom hranom. U tome nemojte preterivati jer vas to može odvesti u nekontrolisano konzumiranje.

Bes je moguće odagnati aromaterapijom, uživanjem u prijatnim mirisima npr. limuna, svežeg voća, itd.

I pažnja koju posvetite kućnom ljubimcu  može biti način da prevaziđete stresnu situaciju. Kontakt sa krznom ili kožom ljubimca deluje veoma opuštajuće i stimuliše dobro raspoloženje.

Posmatrajte sebe i uočite prve fizičke signale besa kao što je znojenje, žmarci, lupanje srca, pritisak u glavi, stezanje u grudima. To će vam pomoći da prilagodite svoju reakciju.