bojenje jajaProces farbanja jaja je velika radost za sve vernike ali je to poseban doživljaj i za svu decu. Omogućite im da uživaju u farbanju jaja i da iskažu i svoje sposobnosti u oslikavanju jaja.

Važno je napomenuti da bi jaja trebalo da budu na sobnoj temperaturi pre stavljanja u posudu za kuvanje, što znači da ako ste jaja držali u frižideru ostavite ih jedno vreme da odstoje na sobnoj temperaturi. Kada jaja stavite u posudu za kuvanje u uspete vodu, nemojte šporet uključiti na najveći stepen već uključite srednji nivo jačine.

Prilikom kuvanja jaja stavite kašičicu sirćeta da biste izbegli pucanje ljuske jajeta.Drugi recept je da se u vodu stavi so i da se jaja kuvaju na tihoj vatri, odnosno da voda blago struji a ne da vri. Jaja mogu da se kuvaju i na pari, ali to traje nešto duže – oko 25-30 min.

Prirodne, biljne boje nisu otrovne i zato je bolje i zdravije njih koristiti nego veštačke boje i hemikalije. Farbanjem prirodnim bojama, ako i prilikom tucanja jajima obojite malo bojom samo jaje, neće biti ništa opasno kao u slučaju farbanja jaja veštačkim bojama.

Žuta boja – se dobija uz pomoć kurkume koju možete da kupite u prodavnici zdrave hrane.

Crvena boja – skinite ljusku sa crnog luka i stavite u šerpu sa vodom. Kuvajte jaja u lukovici, sklonite sa vatre i ostavite ih neko vreme u vodi. Kada izvadite jaja premažite ih nauljenom krpom. Crvenu boju za farbanje ćete dobiti i od cvekle iz konzerve, smrznute maline, borovnice, brusnice.

Plava boja – crveni kupus isecite na rezance i ubacite u šerpicu. Zgnječite ga da pusti sok, sipajte vodu, dodajte par kapi sirćeta, malu kašikicu šećera i sve zajedno prokuvajte. Procedite vodu i u nju potopite skuvana jaja. Što su duže jaja u obojenoj vodi, boja će biti intenzivnija. Ukoliko želite mramornu šaru, jaja ubacite u neproceđenu tečnost. Sok od borovnice takođe će obojiti jaja.

Zelena boja – jaja koja ste ofarbali u žuto ubacite u ceđenu tečnost od crvenog kupusa i ostavite ih da prenoće. U zeleno ćete ofarbati jaja koristeći listove spanaća i koprive.

Ljubičasta boja – plavo obojeno jaje ubacite u lukovicu i kratko prokuvajte.

Narandžasta boja – jaja iz lukovice premestite u vodu sa kurkumom i ostavite ih preko noći. Ovu boju ćete dobiti i uz pomoć aleve paprike i ljuske crnog luka.

Roze boja – cveklu iseckanu na komade stavite u 1 l zagrejane vode i dodajte 2 kašike sirćeta. U vodu potopite skuvana jaja i ostavite ih nekoliko sati.

Boja lavande – kora grejpfruta pomešana sa kašikom sirćeta obojiće jaja u nežnu boju lavande.