bojenje jajaPrilikom kuvanja jaja stavite kašičicu sirćeta da biste izbegli pucanje ljuske jajeta. U slučaju da ipak ljuska pukne, belace će se odmah zgusnuti na ivici ljuske. Drugi recept je da se u vodu stavi so i da se jaja kuvaju na tihoj vatri, odnosno da voda blago struji a ne da vri. Jaja mogu da se kuvaju i na pari, ali to traje nešto duže – oko 25-30min. 

Prirodne, biljne boje nisu otrovne i zato je bolje i zdravije njih koristiti nego veštačke boje i hemikalije.

Žuta boja – se dobija uz pomoć kurkume koju možete da kupite u prodavnici zdrave hrane.

Crvena boja – skinite ljusku sa crnog luka i stavite u šerpu sa vodom. Kuvajte jaja u lukovici, sklonite sa vatre i ostavite ih neko vreme u vodi. Izvadite jaja pa ih premažite nauljenom krpom.
 Crvenu boju ćete dobiti i od cvekle iz konzerve, smrznute maline, borovnice, brusnice.

Plava boja – crveni kupus isecite na rezance i ubacite u šerpicu. Zgnječite ga da pusti sok, sipajte vodu, dodajte par kapi sirćeta, malu kašikicu šećera i sve zajedno prokuvajte. Procedite vodu i u nju potopite skuvana jaja. Što su duže jaja u obojenoj vodi, boja će biti intenzivnija. Ukoliko želite mramornu šaru, jaja ubacite u neproceđenu tečnost. Sok od borovnice takođe će obojiti jaja.

Zelena boja – jaja koja ste ofarbali u žuto ubacite u ceđenu tečnost od crvenog kupusa i ostavite ih da prenoće. U zeleno ćete ofarbati jaja koristeći listove spanaća i koprive.

Ljubičasta boja – plavo obojeno jaje ubacite u lukovicu i kratko prokuvajte.

Narandžasta boja – jaja iz lukovice premestite u vodu sa kurkumom i ostavite ih preko noći. Ovu boju ćete dobiti i uz pomoć aleve paprike i ljuske crnog luka.

Roze boja – cveklu iseckanu na komade stavite u 1l zagrejane vode i dodajte 2 kašike sirćeta. U vodu potopite skuvana jaja i ostavite ih nekoliko sati.

Boja lavande – kora grejpfruta pomešana sa kašikom sirćeta obojiće jaja u nežnu boju lavande.