pogacaUskrs ili Vaskrs je najveći hrišćanski praznik, dan koji crkva slavi kao dan pobede nad smrću – Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista. Tada je porodica na okupu, farbaju se jaja, tucaju i poklanjaju onima koje volimo.

Zašto farbamo jaja

Iz jajeta nastaje život, a verovalo se i da je nebo zapravo veliko jaje. Jedna od legendi koja se odnosi na crvena jaja jeste i ta da je Marija Magdalena pred krst na kome je Isus hristos bio razapet donela korpicu sa jajima rimskim vojnicima kako bi ih umilostivila da spuste Isusa Hrista sa krsta, ali niko od vojnika nije hteo ta jaja. Preko njih je zatim potekla krv Isusova pa su ona postala crvena.

Crveno jaje ima značenje krvi kao i životvorne moći. Ornamentika na jajima je nekada imala magijsko značenje i predstavljala je sponu između ovostranog i onostranog, a danas ima samo estetsku i zabavnu vrednost.

Čuvarkuća je prvo obojeno jaje koje se čuva, najčešće uz ikonu krsne slave, do narednog uskrsa.

Tucanje jajima i poklanjanje je simbol ljubavi i poštovanja među članovima porodice,   mladima i prijateljima.

Zec je je jedan od simbola uskršnje proslave kao jedna od brzih i veoma plodnih životinja što simbolizuje i buđenje prirode.

Šta valja na Uskrs – nekada su domaćice pre svanuća, na Uskrs, mesile uskršnji kolač u koji su stavljali po 3 crvena jajeta. Po narodnom verovanju, svaki član domačinstva, a posebno deca, treba da se rano ujutro umije vodom u kojoj je crveno jaje radi dobrog zdravlja.

Posle sedam nedelja posta na Uskrs se odlazi u srkvu na jutrenje po naforu, prčešće. Poslednja nedelja posta je najznačajnija, a petak u poslednjoj nedelji pred Uskrs, posvećen je stradanju i raspeću Isusa Hrista. Toga dana ne zvone zvona na crkvi i boje se jaja za praznik koji dolazi.

jajaSimbolika boja

Crvena boja – boja Hristove krvi simboliše njegovu žrtvu ali istovremeno i uskrsnuće i veru u novi život.

Zelena boja – simbol mladosti, nade, novih početaka, proleća, sreće.

Zlatna boja – simbolizuje božansku prirodu Isusa Hrista.

Ljubičasta – je simbol kraljavske raskoši.

Žuta boja – simboliše sunčev sjaj i svetlost kao neophodne uslove života.

Bela jaja – simbol bezgrešnosti, nevinosti i čiste duše.

Naranđasta boja – predstavlja snagu i istrajnost.