jabuka uJabukovo sirće ime veliku primenu u domaćinstvu kao prirodno sredstvo koje ne zagađuje našu sredinu.

Evo nekoliko preporuka kako ga možete koristiti:

uklonite mrlje i fleke sa zimske obuće tako što ćete pomešati sirće i vodu i peškirom naneti na obuću. Nakon čišćenja, cipele pređite imalinom.

očistite srebrni nakit tako što ćete ga potopiti u šolji do pola napunjenoj rastvorom sirćeta i sode bikarbone, a zatim ga isperite i osušite.

mrlje od znoja ćete ukloniti ako pre pranja poprskate sirće po mrljama na odevnom predmetu a zatim ga operete. Ukoliko koristite antiperspirant na bazi aluminijuma mrlje će se još pre pojaviti zahvaljujući reakciji aluminijuma i soli u znoju.

– sirće možete koristiti kao omekšivač rublja ako tri četvrtine šoljice dodate u deo za omekšivač u mašini za pranje veša. Možete usuti pola šolje sirćeta u bubanj mašine za pranje veša i imaće efekt poput omekšivača – rublje će biti mekano, a boje neće izbledjeti.

– sirćetom ćete najbolje očistiti kamenac i kalcijum iz tvrde vode. Možete očistiti aparat za kafu, mašinu za pranje posuđa, a ako glavu tuša namočite na nekoliko minuta u vruće, ali ne kipuće sirće, ona će opet blistati kao nova i još će imati očišćene sve rupice za prolaz vode.

– sirćetna kiselina uklanja rđu sa metalnih predmeta. Stavite ih u lončić s kipućim sirćetom, a zatim ih dobro isperite vodom kako sirće ne bi oštetio metal.

– da biste otklonili neugodne mirise u kući, na primer od dima, prašine ili kućnih ljubimaca, pošpricajte sirće po prostoriji i sirćetna kiselina upiće neugodne mirise. Možete ga koristiti i za brisanje površina koje treba osvežiti.

– sirće možete koristiti i za čišćenje posuda u kojima držite hranu. Obrišite ih krpom natopljenom alkoholnim sirćetom, a ako je potrebno krpu možete i ostaviti u posudi nekoliko sati kako bi upila miris.

slivnik ćete otčepiti na sledeći način: uspite ¾ šoljice soda bikarobne u slivnik, a zatim pola šoljice sirćeta. Ostavite da deluje pola sata pa isperite s loncem kipuće vode.

kante za đubre mogu imati neprijatan miris koji, takođe možete odstraniti sa sirćetom. Ostavite u njoj neko vreme krpu natopljenu sirćetom, a zatim kantu prebrišite i osušite.

– za čišćenje frižidera i neutralisanje mirisa u frižideru najbolje da ga povremeno prebrišete sirćetom.

staklene površine će dobiti “visoki” sjaja nakon čišćenja sa rastvorom sirćeta i vode. I najtvrdokornije mrlje će nestati sa staklenih površina.

– sav porcelan u kupatilu će takođe ponovo zasijati nakon čisšćenja sa rastvorom vpranje prozoraode i sirćeta.

– za čišćenje hroma napravite smesu od sirćeta i malo sode bikarbone, a podove operite mešavinom 1/3 alkoholnog sirćeta, 1/3 medicinskog alkohola, 1/3 vode i tri kapi sredstva za pranje posuđa.

Upozorenje: Sirće nemojte koristiti na mramoru, granitu i površinama od škriljevca

– za bolji ukus i mekoću mesa, marinirajte ga tokom noći u jabukovom sirćetu. Na taj način ubićete i bakterije, a uništava i opasnu escherichia coli.

– ukoliko greškom dodate previše začina, na primer ljutih papričica, u jelo dodajte kašičicu alkoholnog ili jabukovog sirćeta koje će ublažiti ukus i na taj način neutralisati začin.

– ukoliko su se u vašoj kući pojavili mravi, sirće je pravi lek za njih. Mesta na kojima su se pojavili poprskajte mešavinom alkoholnog sirćeta i vode u jednakom razmeru.

– u vodu u kojoj držite rezano cveće uspite 2 do 4 kašičice sirćeta da bi što duže bilo sveže.

– na najbolji, prirodni način možete se rešiti korova – uz korišćenje sirćeta. Postoji specijalna smesa za korišćenje u hortikulturi koja sadrži 25% sirćetne kiseline.

– ukoliko ne želite da peglate stvari, nakon pranja, dok su još uvijek mokre, poprskajte ih rastvorom sirćeta i vode. Nakon toga, odložite stvari sa strane i sačekajte da se osuše.