soMožda niste znali, ali osim što hranu čini ukusnijom, so u domaćinstvu ima višestruku primenu. Evo nekih predloga koji će vam omogućiti lakše održavanje u domaćinstvu.

Kada kupite novu četkicu za zube obavezno je dezinfikujte tako što ćete je ostaviti 24 sata u čaši vode kojoj ste dodali kašičicu soli. Na ovaj način ćete i omekšati četkicu.

Termofor će duže zadržati toplotu ako u vodu, kojom sta ga napunili, dodate kašičicu soli.

Peglu, na kojoj su već vidljive mrlje od rđe ili štirka, najbolje ćete očistiti ako je dobro istrljate pamučnom krpom i vlažnom solju. Nakon toga peglu samo izbrišite suvom krpom.

Protiv kamenca – pomešajte so, sirće (ili limunov sok) i alkohol i tom smesom očistite sanitarije, tuš i slavine.

Slivnik u kuhinji ili kupatilu otpušićete ako sipate 1kg kuhinjske soli i odmah zatim sipate 1l vrelog sirćeta.

Sa zavese za tuširanje otklonićete mrlje od buđi ako je potopite u mlakoj vodi sa rastopljenim 1kg soli i ostavite najmanje 1 sat.

Ako želite da brzo ohladite ključalu tečnost, stavite je zajedno sa posudom u drugi sud sa hladnom vodom kojoj ste dodali šaku kuhinjske soli.

Ulje u tiganju neće prskati ako u njega prvo stavite malo soli, pa tek onda ulje.

Sušeno povrće ćete najbolje sačuvati ako u posudu u kome ga držite stavite kašičicu soli i hermetički zatvorite. So sprečava razvijanje parazita.

Mastan lonac ili tiganj mnogo lakše ćete oprati ako u njega stavite šaku soli pa nakon 1-2 minuta protrljate novinskim papirom, pa tek posle toga operete. Ist treba uraditi i sa posuđem u kome je zagorelo jelo.

Prilikom pripreme roštilja ili pri kuvanju, dobro je imati kutiju soli pri ruci, jer ako bukne vatra šaka soli će je za tren ugasiti.

Nameštaj od bambusa se odlično pere mlakom slanom vodom. Mebl štof od somota na foteljama i kaučima će zablistati ako preko njega prospete sitnu so, ostavite je oko sat vremena a zatim je pokupite usisivačem i dobro isčetkate nameštaj.

Stakla i ogledala operite mlakom vodom u kojoj ste razmutili so i sirće. Nakon sušenja izglancajte te površine krpom koja ne ostavlja tragove ili novinama.