ljubimciKo vas prvi dočeka kada otvorite vrata svog doma, naravno vaš kućni ljubimac! On zaista oseća svu ljubav koju mu pružate i uzvraća vam tu ljubav! Pored brige i pažnje koju pružate svom ljubimcu, morate voditi računa i o higijeni svog životnog prostora, pogotovu u periodu kada mu opadaju dlake. Evo nekih saveta kako da se izborite i sačuvate svoj dom.

1- čim primetite da se ljubimac linja odmah ga očetkajte i to ako ikako možete van stana. Ali ako to radite u kući, obavezno nakon četkanja sve usisajte. Koliko često treba četkati ljubimca, zavisi od rase, ali generalno je pravilo da se kratkodlaki psi i mačke četkaju jednom nedeljno, dok životinje sa srednjom i dugačkom dlakom treba četkati svaki dan.

2- od malena učite ljubimca da se ne penje na fotelje i kauče.

3- kada vas ljubimac tužno pogleda i “zamoli” za malo maženja dok gledate televiziju, stavite ga na neki prekrivač koji ćete kasnije dobro istresti.

4- da biste dlake kućnih ljubimaca uklonili sa tapaciranih površina ili posteljine, navucite gumene rukavice i blago ih navlažite. Zatim pređite rukom preko površine i dlake će ostati na rukavicama. Isperite ih kada se na njima nakupi dosta dlaka i ponovite postupak nekoliko puta. Nakon toga nameštaj obavezno usisajte. Najbolje da umesto tapaciranog nameštaja koristite kožni ili nameštaj od veštačke kože koji se mnogo lakše održava.

5- dlake sa garderobe najlakše je skinuti pomoću četke sa lepljivim trakama, a može vam pomoći i široka samolepljiva traka. Traku treba nalepiti na mesto na kom se nalaze dlake i brzo povući.