friZnate da većini namirnica odgovara niža temperatura i zato, ne razmišljajući, u frižider stavljate sve što se jede. Mnogi u njemu čuvaju i lekove, kreme, lakove za nokte, itd. Mnogi će se pravdati time da na većini prehrambenih proizvoda u uputstvu stoji da treba da se čuvaju na hladnom i tamnom mestu. I to je tačno, jer proizvođači olako stavljaju takva uputstva da bi sebe zaštitili. Najbolje je ipak ne pretrpavati frižider nego kupovati onoliko namirnica koliko vam treba za par dana. Na svaka 2 – 3 dana pregledajte svoj frižider i izbacite namirnice kojima je rok istekao ili koje su promenile karakteristike.

Ne trebaju sve namirnice da stoje u frižideru jer gube neka svojstva, kao što je ukus i miris. Takođe treba voditi računa koje voće i povrće može stajati blizu, jer može doći do uticaja jednog na drugo pa će tako banane loše uticati na mleko i mlečne proizvode, ili će drugo voće u blizini jabuka brzo da pocrni, ili će luk pored krompira brzo istruliti.

Na primer sledeće namirnice ne treba čuvati u frižideru:

– paradajz ne treba čuvati u frižideru jer hladnoća oštećuje njegovu opnu, pa brzo postaje mekan a i ukus mu se značajno menja. Primetićete i da brzo izgubi boju.

– citrusno voće, na primer limun, na niskim temperaturama gubi miris ili može da dobije braon boju i vodenasto-staklastu površinu. Primetićete i da je manje sočno i ukusno.

– krompir na niskim temperaturama menja ukus jer se skrob pretvara u šećer. Ako baš morate da ga stavite u frižider stavite ga u papirnu vreću.

– banane u frižideru brzo pocrne.

– korenasto povrće (šargarepa, paškanat, celer) trebaju da se čuva u nekoj ostavi, odnosno u hladnijem delu stana.

– za vodom bogato povrće poput krastavaca, paprike, tikvica i paradajza, frižider nije idealno mesto za čuvanje, jer gubi svoju aromu. Možete ga osvežiti brzim potapanjem u hladnu vodu.

– crni luk može omekšati u frižideru, a ako duže ostane na niskoj temperaturi može i da se ubuđa. Ovaj proces je još brži ako u frižider stavite isečen crni luk.

– belom luku ne odgovara niska temperatura u fržideru. Sa spoljnje strane najčešće luk nema promenjen izgled ali se njegova unutrašnjost vrlo brzo kvari i buđa.

– kečap, đemovi i namazi ne treba da stoje u frižideru jer sadrže dovoljno konzervansa koje će ih sačuvati od propadanja.

– jaja mogu stajati van frižidera sve do roka trajanja koji je naznačen na ambalaži.

– hlebu takođe nije mesto u frižideru, jer postaje žilav i tvrd. Možete ga sačuvati u zamrzivaču.

– pečurke ne trebaju biti u frižideru, i vodite računa o njihovom roku upotrebe. Inače je najbolje da ih čuvate u papirnoj vrećici ili kartonu.

– kolačima će više prijati da stoje u hladnijem delu stana nego u frižideru.

– med ima prirodni način konzervacije. Ako ga držite u frižideru, ubrzaće se kristalizacija šećera, čime će med postati veoma gust i biće veoma teško vaditi ga kašičicom.

– ulja ne treba čuvati na niskoj temperaturi u frižideru jer na niskoj temperaturi ona postaju veoma gusta. Tako se ponaša naročito maslinovo ulje i ulje od kokosa, kojima kasnije treba dosta vremena da dobiju prvobitnu strukturu.

– kafa, u zrnu ili mlevenu, nikako ne treba čuvati u frižideru jer ona vrlo brzo pokupi mirise od drugih namirnica. Takođe će kafa izgubiti originalan ukus zbog promene temperature i vlage.

– nikada ne ostavljajte hranu u otvorenim limenkama, jer hrana reaguje sa metalom i dobija metalni ukus. Bolje je takvu hranu premestiti u plastičnu ili staklenu posudu i dobro zatvoriti. Iz istog razloga, hranu ne treba zavijati u aluminijumsku foliju.

U frižideru treba da se čuvaju sledeće namirnice:

– mleko i mlečni proizvodi apsolutno trebaju biti u frižideru,

– salate i spanać takođe treba čuvati u frižideru,

– meso i mesne prerađevine treba čuvati u fržideru.

Većina proizvođača frižidera daje i uputstvo koje namirnice treba čuvati na kojoj polici.