ienje obueObuću, kao uostalom i svaki deo odeće, treba održavati da bi što duže bila upotrebljiva i delovala uredno. Pri održavanju obuće presudnu ulogu ima materijal od čega je ona napravljena, pa prema tome treba koristiti određena sredstva za održavanje.

Bez obzira od čega je izrađena, svaku obuću je potrebno očistiti obuću nakon nošenja, posušiti je i namazati preporučenim sredstvom. Uputstvo o državanju konkretne obuće daje svaki proizvođač.

Osnovna sredstva za održavanje obuće su: četke, kreme, sunđeri, gumice i impregnacioni sprejevi, a koje ćete koristiti zavisno od materijala od koga je obuća napravljena.

Kožna obuća – je najzdravija za nošenje. Koža se može istegnuti i oblikovati prema potrebi. U isto vreme, koža održava oblik, diše, udobna je i pre svega prirodan je materijal. Postoje različite vrste kože od kojih se pravi obuća. Postoji i obuća koja je samo delimično napravljena od prave kože a ostali delovi mogu biti od veštačke kože ili nekog sintetičkog materijala.

Obuću od napa (normalne) kože – treba čistiti kada je suva. Najpre treba četkom skinuti prašinu i stare slojeve kreme sa obuće a zatim novim slojem kreme namazati cipele i ostaviti malo da upiju, pa posle toga ih iščetkati. Za vreme snežnih i kišnih dana, kožnu obuću treba zaštititi impregnacionim sprejem, da se spreči prodor vlage. Kožne cipele biće kao nove, ako ih istrljate polovinom crnog luka, a zatim namažete kremom.

Obuća od nubuck kože – je osetljivija i zato je treba odmah impregnirati, najbolje čim je kupite. Posle možete ponoviti postupak zavisno od vremenskih uslova. Najbolje da impregnaciju uradite uveče kako bi se impregnacija dobro osušila i ušla u sve pore obuće pre nošenja. Kada se sprej osuši treba isčetkati cipele četkicom ili mekom gumicom. Sprej za cipele je dostupan u više boja. Inače, za čišćenje obuće od nubuck kože treba koristiti posebne četkice, sunđer ili gumice za brisanje, da se koža ne ošteti. Četka se sastoji od gumiranih vlakana i uskog ruba i koristi se za teško dostupne delove obuće.

Obuću od velur kože (prevrnuta, brušena, antilop koža) – treba čistiti gumicom, sunđerom ili specijalnom četkom za čiščenje velura, kako bi koža ostala prirodne teksture, a zatim se preporučuje  korišćenjevelur – nubuk sprej za osveženje boje i zaštitu od vlage. Važno je napomenuti da zaštitu u spreju ne treba stavljati često, preporučljivo je da prode bar 24h jer zbog kiselosti znoja tamno bojena koža može pustiti boju. Za fleke na cipelama od velura se može koristiti i tvrda gumica.

Obuća od lakirane kože – zahteva posebnu pažnju. Ukoliko se obuća od lakirane kože ne održava na odgovarajući način, koža počinje da puca. Ovakvu obuću treba najpre očistiti krpom i na taj način skinuti prašinu i ostalu nečistoću, pa zatim na lak naneti specijalnu tečnost, sprej za lakiranje. Po upijanju polirnog laka, sa čistom i mekom krpom, lagano treba protrljati obuću kako bi obuća dobila sjaj. Lakiranu obuću ne treba čistiti četkom ili kremama da se ne bi oštetio i skinuo površinski sloj kože. Ako je lak izgubio sjaj, premažite ga sa par kapi lanenog ulja. Nakon sušenja isijati vunenom krpom.

Lakirana obuća može da se namaže i mlekom sa mekom četkom a zatim se obuća posuši mekom krpom. Neki preporučuju da se lakirana koža premaže žumancetom da bi ostala meka i da ne puca.

Biljnim uljem ćete uglancati kožnu obuću tako što ćete očistiti obuću vlažnom krpom, zatim staviti par kapi ulja na mekanu krpu i njom istrljati cipele, naročito ogrebana mesta.

Sportsku obuću – od kože možete održavati koristeći meku gumenu četku za eventualne fleke i impregnacioni sprej kojim se obuća štiti od vlage. Ali pre nanošenja sredstava za negu obuće potrebno je sa obuće skinuti prašinu suvom krpom.

Za veoma oštećenu belu sportsku obuću od napa kože, preporučuje se posebno belo polirno sredstvo, koje dobro pokriva sva izlizana i oštećena mesta.