sudje

Na tržištu postoji veliki izbor posuđa. Nije lako izabrati ali sve zavisi od jela koja najviše spremate. Važno je i odabrati kvaliteno posuđe sa dnom koje se dobro naslanja na podlogu. Takođe je važno i pravilno održavati posuđe.

EMAJLIRANO posuđe

Emajlirano posuđe treba pravilno održavati da bi se dugo koristilo. Emajl je osetljiv na udarce, pa će se verovatno oštetiti ako se šerpa spolja ulubi, a ne trpi ni nagle promene temperature. Ukoliko se prazna šerpa pregreje ne prelivajte je hladnom vodom, već je pustite da se lagano ohladi. Ako vam nešto zagori, prelijte dno vodom, ostavite da omekša i onda isperite. Slobodno koristite i abrazivna sredstva poput vima, a oštećene šerpe bacite jer kuvanje u njima nije bezbedno.

Posuđe od GLINE

Ovo posuđe važi kao veoma zdravo. Nov sud zagrejte i iznutra ga namažite masnoćom. Treba tako da odstoji nekoliko sati, a onda ga operite mlakom vodom i tada je spremno za korišćenje. Posle svake upotrebe posudu operite mlakom vodom, nikako deterđentom, i dobro je osušite na šporetu. Ako zemljani lonac koristite na otvorenoj vatri, ne stavljajte ga direktno na žar, već ga razgrnite i držite u pepelu 10cm dalje od vatre. Ako hranu spremate na plinskom šporetu, između plamena i posude obavezno postavite metalnu ploču.

STAKLENO posuđe

Vatrostalno posuđe je najzdravije. Ono može da izdrži veoma visoke temperature ali je osetljivo na nagle promene temperature. Zato nemojte nikada vatrostalnu posudu direktno iz frižidera staviti na šporet, već je spolja dobro osušite pre nego je stavite na ringlu. Posle upotrebe obavezno posuđe dobro oprati, u protivnom će se vremenom na obodima stvoriti ružne mrlje.

GUSANO posuđe

U posuđu od gusa tj. livenog gvožđa, ne pripremajte kiselu hranu jer dolazi do hemijskih reakcija, a već pripremljenu hranu ne čuvjte u gusanoj šerpi. Ovo posuđe je prilično teško ali se pokazalo kao nezamenljivo za spremanje jela od mesa i pečenje testa. Zagreva se ez deterđenta. ravnomerno i podnosi jako visoke temperature. Gus lako zarđa i zato posuđe čistite kuhinjskim papirom, vrućom vodom i sunđerom bez deterđenta. Ako ima nekog taloga u posudi, istrljajte ga solju i dobro osušite. Ukoliko posudu niste duže koristili, zagrejte u njoj masnoću do gorenja, a potom je prohladite i premažite iznutra biljnim uljem.

Posuđe od BAKRA

Unutrašnjost šerpi i lonaca obrađena je tako da hrana ne dolazi u direktan dodir sa bakrom, pa je kuvanje u njima zdravo i bezbedno iako se ne preporučuje za čuvanje hrane. Ovo posuđe 25 puta bolje čuva, sprovodi i raspoređuje toplotu od gvožđa. Zato u bakarnoj šerpi voda brže provri, a pošto se bakar ravnomerno i hladi, ove šerpe su idealne za spremanje zahtevnijih jela koja se dugo i polako krčkaju. Glavna mana ovog posuđa je izuzetno visoka cena.

INOKS posuđe

Iako je vrhunski obrađeno ne preporučuje se da se u njima jelo čuva duže vreme. I najmanja ogrebotina može jelu dati “metalni” ukus. Čak i kada je vrhunski obrađeno, ovo posuđe ne treba ribati žicom. Ako je hrana zagorela, pospite dno sodom bikarbonom ili jakim sredstvom za čišćenje i ostavite nekoliko sati pa dobro isperite. Ovo posuđe se najčešće proizvodi sa debljim dnom, zahvaljujući kome se troši manje struje ili plina. Jelo se brže skuva, a toplota dugo održava. Da bi bilo sjajno, ovo posuđe uvek dobro ispolirajte krpom ili ubrusom.

TEFLON posuđe

Najpopularniji su aluminijumski tiganji presvučeni neprijanjajućim slojem teflona, koje prate brojne rasprave o kancerogenim materijama. Proizvođači kažu da je ovo posuđe zdravo dok god nije oštećeno. Da bi duže bilo bezbedno za kuvanje, najbolje je da ga samo isperete mlakom vodom i obrišete papirom. Čim se ošteti, zamenite ga. Kad kupujete teflonsko posuđe, birajte poznate proizvođače. U šerpama s teflonskim slojem jelo mešajte isključivo drvenim varjačama.

Nisu retka upozorenja da se ovo posuđe potpuno izbegava. Ono šta stručnjaci najviše naglašavaju jeste PFOA (perfluorooktanska kiselina), koja se koristi u proizvodnji tiganja i posuđa od teflona. Iako nije potvrđena veza između ovih predmeta i raznih bolesti, treba biti oprezan pri upotrebi. Pored pomenute kiseline šerpe, tiganji i osatlo teflonsko posuđe sadrži još 15 štetnih hemikalija. Postavlja se pitanje koji procenat opasnih sastojaka završi u ljudskom organizmu. Posuđe od gvožđa, bakra, keramike ili porcelana je najbolja zamena.