mirisi u kuhinjiNije prijatno boraviti u domu u kome vladaju neugodni mirisi poput mirisa duvana ili mirisa upravo pripremljenog jela.

Da biste se rešili neprijatnog mirisa duvana dovoljno je da u prostoriji u kojoj se puši ostavite nekoliko vlažnih peškira. Isti efekat postići ćete ako na sto stavite činiju vode u kojoj ste prokuvali šipku vanile ili koru nekoliko limunova.
Neprijatan miris zavesa, pogotovo ako se u stanu puši, otklonićete tako da zavese potopite u toplu vodu, dodate 5 kapi ulja od lavande, te šoljicu votke. Lagano istrljajte i isperite. Istom otopinom možete očistiti i kuhinjske aparate.

Ukoliko ste u mašini za mlevenje mesa usitnjavali ribu ili luk, njihov miris otklonićete tako što ćete posle njih da sameljete koru pomoranđe ili limuna.

Neprijatne mirise u frižideru možete da odstranite ako na policu stavite komad ćumura, koji svaki ljubitelj roštilja ima kod kuće. Može poslužiti i šolja sode bikarbone, a ukoliko unutrašnjost frižidera prebrišete krpom pokvašenom sirćetom, istovremeno ćete je dezinfikovati i rešiti se neprijatnih mirisa.

Beli i crni luk ostavljaju neprijatan miris u ustima kao i na rukama prilikom čišćenja. Neprijatan dah iz usta će nestati ako popijete kafu, a sa ruku ako ih istrljate talogom od kafe.

Posle prženja posebno ribe ili mesa, u kuhinji ostaje neprijatan miris. Odstranite ga tako što ćete u lončetu četvrt sata kuvati desetak karanfilića pa ostavite da se ohladi. Miris će nestati a karanfiliće možete i sledeći put upotrebiti.