koni nametajNameštaj od kože, veštačke i prirodne, kao i sve druge kožne predmete, treba održavati odgovarajućim sredstvima da bi što duže trajali ali, što je možda i važnije, i da bi imali sjaj, formu i lepotu kao na početku upotrebe.

Evo nekih saveta kako da održavate kožni nameštaj:

– dovoljno je jednom nedeljno da usisate nameštaj i pokupite prašinu koja se nakuplja u prevojima. Tako ćete izbeći nagomilavanje prljavštine.

– najbolje da koristite specijalna sredstva u spreju za održavanje kožnog nameštaja. Isprskajte nameštaj sprejom a zatim ga prebrišite suvom krpom. Upotreba deterdženata se ne preporučuje jer mogu stvoriti trajne fleke. Svakako pre upotrebe isprobajte sredstvo koje koristite na nekom manjem, skrivenom delu, da proverite reakciju na sredstvo;

– kreme za čišćenje kožnog nameštaja treba da se povremeno koriste. Dovoljno je da na tri-četiri meseca premažete nameštaj kremom, i ostaće gladak i mekan.

– kožni nameštaj ne smete da čistite voskom niti kremom za obuću jer će začepiti pore i stvoriti masni sloj, koji još više privlači prašinu.

– ako se tečnost prospe na kožnu garnituru, odmah je posušite papirnatim maramicama ili suvom, čistom krpom da bi se upilo što više vlage.

– vodu ne smete koristiti za čišćenje kožnog nameštaja zato što koža puca od vlage. Mežete da prebrišete garnituru vlažnom krpom, ali pod uslovom da odmah potom pređete suvom mekom krpom.

– povremeno možete osvežiti kožne fotelje i stolice ako ih prebrišete pamučnom krpom na koju ste prethodno nakapali malo piva, najbolje ustajalim pivom sa dna flaše. Zablistaće kao nove.

– vaš kožni nameštaj će dobiti novi sjaj ako ga istrljate korom od banane.

– vodite računa gde smeštate kožnu garnituru jer koža loše podnosi sunčevu svetlost a može i izbledeti.

– takođe, ne stavljajte svoju kožnu garnituru u blizini klima uređaja ili izvora topline jer može promeniti boju i karakteristike.

– na mestima na sedećoj garnituri koja dolaze u dodir sa kosom ili rukama mogu se nakon nekog vremena pojaviti masne mrlje. Ta mesta češće i dobro očistite.

Eko kožu je lakše čistiti nego prirodnu kožu. Eko koži najbolje odgovaraju proizvodi koji ne sadrže hemikalije i izbeljivače, pa će vam prilikom čišćenja nameštaja najbolje poslužiti vlažne maramice i losion ili mleko za telo. Eko koža se ne može porediti sa prirodnom kožom u smislu zaštite životne sredine (njeno vreme razgradnje je, kao i ostalih plastičnih materijala).