vaznaU želji da oplemenimo svoj prostor u kome radimo ili odmaramo, često koristimo različite cvećne aranžmane. Ukoliko stavite cveće u vazu, trebate znati i kako da se to cveće što duže održi u svežem stanju. Možda će vam pomoći neki od sledećih saveta:

– pre nego što vazu napunite hladnom ili mlakom vodom, svakako proverite da li je čista. Izbegavajte metalne vaze. Vaze sa cvećem perite iznutra vodom u koju ste sipali malo sirćeta i soli.

– prilikom menjanja vode u vazi najpre vazu dobro operite, zatim stavite u svežu vodu malo soli i na kraju stavite cveće. To je jedan od načina da cveće ostane duže sveže jer so sprečava razvijanje bakterija usled kojih dolazi do bržeg truljenja stabljika.

– uvelo cveće možete oživeti ako otprilike trećinu drške nakratko stavite u ključalu vodu. Ako se cveće uspravi, opareni deo drške odrežite, a cvet stavite u svežu vodu.

– vaše cveće će ostati duže lepo, sveže i uspravno, ako mu svaki dan, uz menjanje vode podrežete i krajeve ukoso pa ga tek onda vratite u vazu. Izložene vazduhu prilikom transporta ćelije stabljika vrlo brzo se suše i odumiru na mestu gde su stabljike bile otsecene pa se stvara vazdušni čep. On onemogućuje nesmetani protok vode i ishrane prema cvetu. Podrezane stabljike što brže stavite u vodu kako biste sprečili dalje stvaranje vazdušnih čepova.

– ako neko lišće na stabljici ostane u vodi, poželjno bi bilo da ga odrežete jer je lišće pod vodom izloženo uticanju bakterija, pa vrlo brzo trune. Taj će proces sigurno uprljati vodu i pojaviće se neprijatan miris.

– čim cveće počne žalosno da povija glavu, odsecite krajeve stabljike ukoso i zamočite ga potpuno, zajedno sa cvetovima, u vodu, na primer u kadu, dok se ne napije vode i oporavi. Ostavite tako da prenoći. Začudićete se sutradan kako je sveže, posebno ruže koje su najosetljivije.

– držite cveće dalje od voća i povrća. Mnoge vrste voća i povrća u određenoj fazi sazrevanja proizvode etilen – bezbojan plin slabog mirisa koji pospešuje otpadanje lišća, povijanje peteljki i otvaranje cvetova. Odnosno, etilen skraćuje životni vek cveća.

– odlično sredstvo za zalivanje cveća i biljaka je voda u kojoj se kuvalo povrće.

– takođe, nemojte baciti vodu u kojoj ste oprali meso, zalijte njome ukrasno bilje.

– cveće zaštitite od promaje i izvora topline. Strujanje vazduha i povišena temperatura smanjuju vlažnost vazduha zbog čega dolazi do povećanog trošenja vode sa površine biljaka, naročito sa površine listova (transpiracija). U uslovima prekomerne transpiracije, cveće ne može dovoljno brzo da nadoknadi vodu pa vene. Uz to što isušuju vazduh, izvori toplote (sunce, kućni aparati, grejalice, radijatori i sl.) zagrevaju vodu i tako pogoduju razvoju bakterija. Cveće će duže trajati u hladnijim prostorijama bez jačeg strujanja vazduha.

– veštačko cveće ćete osvežiti ako ga neko vreme držite nad parom.

– veštačko cveće možete da očistite i osvežite boje ako ga stavite u poveću kesu od hartije u koju ste sipali pola šolje soli. Dobro protresite nekoliko puta.vaza1

Možda niste znali ali neko cveće ima posebne zahteve:
– karanfilima treba svakog dana podsecati stabljiku ukoso i promeniti vodu;
– mimoze će duže trajati ako ih držite u mlakoj vodi;
– roze ruže su mnogo osetljivije od crvenih ili žutih ruža (roze ruža može da traje 6-7 dana, a crvena 10-12.). Ružama svakog dana podsecite stabljiku ukoso a vodu menjajte samo ujutro ili uveče.
– hrizantemama, da bi se duže održale sveže u vazi, treba stabljike često podsecati. Obratite pažnju da u vodu, koja se mora često menjati, ne dopre ni jedan list jer ćeto pospešiti truljenje.

Možda će vam pomoći još malo informacija o cveću:

– kada berete ruže ili ih stavljate u vazu, pridržavajte stabljike štipaljkom za veš, a drugom rukom ih secite, odnosno nameštajte u vazu. Tako ćete izbeći ubode trnja.

– sobne biljke neće truliti u korenu ako između dna saksije i zemlje stavite jedan tanji sloj isitnjenog ćumura.

– crve u saksijama za cveće uništićete ako u saksije sipate hladan čaj od orahovog lišća ili divljeg kestena.

– ako sobne biljke počnu da venu i suše se, stavite na zemlju u saksiji par kora od pomorandže.

– nove saksije od ilovače su štetne za biljke i zato ih, pre korišćenja, potopite 24 sata u posudu sa vodom, a ako su manje saksije u pitanju, možete ih i prokuvati na tihoj vatri.