vino uz jelo

Uz svako jelo postoje odgovarajuća pića koja se sa njim najbolje slažu. Gotovo svaki obrok imaće bolji ukus uz čašu dobrog vina a još više ćete uživati ako ste u dobrom društvu i u prijatnom ambijentu. Istina, kada se noć odulji i popije se malo više, malo ko tada pita šta se pije – glavno je da se ima. Ipak, pravi gurmani itekako će paziti na to koje će vino piti uz jelo koje im se servira.

Ako niste sigurni koja je najbolja kombinacija hrane i vina zapamtite osnovna pravila:

– belo vino ide uz belo meso, a crno vino uz crveno;

– spojite vino i hranu sa istog geografskog područja ili bar iz iste zemlje. Na primer, ako jedete picu, najbolje bi vam prijalo italijansko vino. Dobro začinjena meksička hrana ne ide uz jaka vina, jer će toplina alkohola pojačati začine u jelu. Uz egzotičnu hranu punu začina, pijte vino koje ima barem malo slatkoće.

Kao dobar domaćin i pristojan poznavalac vina, ponudite svojim gostima:

– kao aperitiv: šampanjac (francuski slatki), poluslatko penušavo vino, belo suvo i/ili slatko vino, sherry, porto, bermet ili prošek.

– uz picu idu „kjanti“ i „kaberne frank“

– kao dezert: uglavnom idu slatka, likerska i penušava vina. Ako je u pitanju voće, dobro ide šampanjac, likersko roze ili crno staro vino, kao i slatki bermet. Pripazite da vino bude slađe od dezerta, u suprotnom nećete osetiti ukus vina.

Uobičajene kombinacije jela i nekih vina ne moraju svima da se sviđaju, ali svakako većini prijaju:

pršuta i suhomesnati proizvodi se poslužuju zajedno sa roze svetlim vinima, ali ni belo suvo vino nije loš izbor.

– uz predjela nećete pogrešiti poslužite li belo suvo, polusuvo ili lagano slatko vino. Uz tvrde sireve intenzivnijeg ukusa poslužite vina bogata taninom. Uz laganije sireve dobro se slažu lagana bela vina, a uz one plesnjive sireve (gorgonzola ili roquefort) idu crna vina. Uz sva predjela slankasta ukusa, posebno ako je u pitanju kavijar, dobro se slažu šampanjac, sva roze vina i lagana bela vina. Ne zaboravite, ako je jelo izrazito pikantno, uz njega se vino ne poslužuje uopšte.

– uz jaja pripremljena na različite načine, ili poslužena s pršutom i sirom, obavezno se poslužuje belo suvo ili roze vino, ali može i crno lagano ohlađeno vino.

povrće (paradajz, šargarepa, luk) je ukusnije uz bela vina. Ali, pečurke, patlidžan i bogata jela sa pečenim povrćem uglavnom bolje prijaju uz crna vina. Ukoliko ovim jelima dodate limun, majonez ili sos od sirćeta i ulja, treba izabrati belo, kiselkasto vino.

– uz ćuretinu i piletinu možete poslužiti i crna i bela vina. Belo meso ispečeno na roštilju najbolje se upotpunjuje sa suvim belim i mladim vinom.

divljač i tamna mesa su najbolja u kombinaciji sa crnim, punim i jakim starim vinima. Uz pečenu govedinu, kao i goveđi gulaš, biftek, roštilj ili šnicle u saftu svakako servirajte crno vino. Teletina se također slaže isključivo s crnim vinom.

riba posebno zahteva dobar izbor vina. Pržena ili pohovana riba, kao i škampi sa roštilja, izvrsni su uz belo suvo vino. Ribe pečene na roštilju, rakovi, školjke i kavijar obavezno idu uz bela aromatična vina, dok crna vina često dobro prate mesnatije ribe kao što su losos i tuna. Izuzetak su školjke ostrige koje savršeno pristaju uz penušava vina. Uz ribu kao što su losos, tuna, sabljarka ili gof, poslužite crno vino

– guste čorbe, paštašute, rižota od riba ili mesa, uglavnom prate bela suva vina, zatim roze i mlada crna vina. Dok riblje čorbe i kamenice podnose i robusnija vina s višim procentom alkohola

žabe, puževi i jegulje kao specijaliteti zahtevaju belo vino.

salate – se obično dobro slažu sa laganim belim vinom, nikako sa jakim crnim vinima.

testenina treba da se po ukusu uskladi sa sosom ili drugim sastojcima uz koje se ona služi. Špageti sa prelivom koji sadrži morske plodove zahtevaju lakše belo vino, dok jak preliv od paradajza traži neko jače crno vino. Sirevi s mekanom testeninom zahtevaju roze i crno mlado vino, dok se sirevi s tvrdom testeninom, ribani ili uzavreli poslužuju u kombinaciji s crnim starim robusnim vinom.

– kada se obrok završava sa sirom, pije se crveno vino ili vino koje ste prethodno pili, vodeci računa da se crno vino pije uz tvrdi sir, a belo uz mladi sir.

poslastice (kolači i sladoled), su dobre u kombinaciji sa specijalnim likerskim vinima, polusuvim šampanjcem i aromatičnim slatkim vinima. A slatkiši bez čokolade, dobro podnose odstajalo penušavo vino, bela slatka i poluslatka vina, na primer sherry, porto, suvarak ili prošek.

Uz čokoladu treba poslužiti „port“, pri čemu se pravi razlika da li je u pitanju švajcarska čokolada uz koju se služe mediteranska desertna vina ili jaka čokolada, uz koju se služi čileanski „kaberne“.

Ako se odlučite za jela tipična za neke daleke destinacije, preporučuju se sledeće kombinacije – uz kinesku hranu dobro će pristajati crno vino; uz tajlandsku hranu poslužite belo vino a izbegavajte crna, suva vina; indijska kuhinja se slaže uz crna vina; dok se vijetnamska slaže sa svim roze vinima; uz japansku hranu poslužite slatka vina.

Uz neke namirnice se ne preporučuju vina uopšte, kao što su masline, artičoke, šparoge i jogurt

Pažljivo napravite svoju vinsku listu, za to zaista treba više vremena. Nemojte odmah po ispijanju, suditi o ukusu vina, nego odluku donesite nakon nekoliko minuta, jer svakom vinu treba neko vreme da dostigne svoju punoću.