koaKožna jakna ili mantil, kožna tašna, kapa, rukavice, cipele, čizme su uvek u trendu. Modeli se vremenom menjaju, kao i boje, ali odeća i obuća od kože je uvek u modi. Naravno, koža mora pažljivo da se čisti i održava da bi se koristila godinama i zadržala kvalitet, sjaj i originalnost.

Odevne predmete od kože, kao i kožnu galanteriju je potrebno bar jednom godišnje osvežiti. Na tržištu postoji veliki broj sredstava za zaštitu, osvežavanje i farbanje, ali se ipak posavetujte sa stručnim licem ili odnesite predmete u specijalizovanu radionicu za čišćenje kože. Sva ta sredstva za održavanje kože se moraju izabrati prema tipu kože, a možete ih naći u obliku spreja, krema ili voska.

Na primer, obrađena koža, koja je često omekštana, prevučena zaštitom ili lakirana, se drugačije čisti nego neobrađena koža. Najbolje je da koristite specijalne maramice i kreme, ili umesto toga koristite pamučnu krpu i blag rastvor sapuna (pena, ne voda). Krpa ne sme da bude isuviše mokra, tek lagano da se napravi pena. Time se trlja koža. Obratite pažnju da ne curi voda. Nakon toga, drugom, jedva vlažnom, čistom krpom, skinite penu od sapunice. Nikada prilikom čišćenja ne ispirajte kožu vodom. Uvek koristite vlažnu krpu ili vlažne maramice. Ukoliko je u pitanju kožna jakna okačite je na vešalicu kako ne bi dobila nabore a na kraju, kada se osuši, premažite je zaštitnom kremom za kožu. Tretiranje ovim preparatima se obavlja nanošenjem određene količine preparata na kožnu površinu, nakon toga utrljavanje izvršiti suvom krpom do pokrivanja kompletne površine. Nikako nemojte koristiti previše ovih sredstava, jer kranji rezultat može biti masna i prezasićena površina koja se brzo zaprlja. Kako biste bili sigurni da je jakna dovoljno zaštićena, upotrebite onoliko preparata koliko je dovoljno da površina dobije sjaj a na dodir da osetite samo teksturu kože bez vlažnosti.

Za čišćenje rukavica, cipela i slične, neobrađene kože, koristi se druga metoda. I za ovo je najbolje koristiti posebne preparate napravljene za taj tip kože. Prvo se natrlja koža sapunom pomoću vlažne krpe. Zatim, se čistom krpom skine pena. Potom, da bi se koža sačuvala od pucanja, namaže se parafinskim ili nekim drugim uljem. Nikada se ne koristi zaštitno ulje na obrađenu kožu, sem ukoliko to nije izričito navedeno u specifikaciji, da ne bi došlo do oštećenja.

Imajte na umu da je najbolje prvo probati na malom, neprimetnom komadu odeće, ne bi li se slučajna oštećenja ili promene boje primetile na vreme. Po obavljenom čišćenju kožnih površina ostavite predmet da se osuši daleko od direktnih izvora toplote, najbolje na mestu sa dosta promaje.

Održavanje meko štavljene kože (antilop) započnite nanošenjem sredstva za zaštitu od fleka i vode, odnosno sredstava za impregnaciju. Kako bi ovaj tip kože održao svoju teksturu i mekoću, za četkanje i brisanje koristite samo četku namenjenu ovom tipu kože, nikako četke od abrazivnih materijala. Za uklanjanje manjih fleka možete koristiti gumicu za brisanje ili u ekstremnim slučajevima šmirglu velike finoće. Kod ovog tipa kožne odeće je veoma osetljiv deo ovratnika koji se često isprlja i pocrni od znoja i prljave kose. Tada mrlje nа ovratniku dobro istrljati gumicom pa akο ѕu mrlje і dalje vidljive stavite nа spužvicu malo rastvorenog deterđenta ᴢа ѕuđe і dobro zapenite. Tom penom istrljajte mrlje pomoću četkice ᴢа nokte. Ostaviti ԁа se posušі. Nakon svega iskoristite gumicu za brisanje na celoj površini koju ste čistili.  Ukoliko vam se na jakni pojave fleke od vode, najpre ostavite jaknu da se osuši a potom očistite četkom za antilop kožu.

Ako je baš neophodno da koristite šmirgl velike finoće postupak je sledeći: lagano protrljajte mrlju pa odeću dobro nаšpricajte mešavinom sirćeta і vode (2 kašike jabukovog sirćeta і 2 dcl vode). Pustite ԁа se posušі pa je dobro іščetkajte četkom ᴢа antilop sa gumenim šiljcima.

U periodima kada odeću ne koristite, odložite je u orman, na vešalicu. Nikako nemojte savijati vaše predmete od kože jer se tokom stajanja pojavljuju nabori i pukotine. Jednom mesečno predmete provetrite na promaji kako se ne bi nakupila vlaga. Ako ste već, nekim slučajem, dobili nabore na kožnoj jakni, jaknu okačite na vešalicu odmah nakon tuširanja i ostavite da visi u kupatilu kako bi para poravnala nabore.

Posebno obratite pažnju na održavanje predmeta od zmijske i krokodilske kože. Predmete od zmijske kože očistite rastvorom mlake vode i amonijaka u odnosu 1:2, a zatim prebrišite suvom krpom i ostavite da se suše na suncu. Predmete od krokodilske kože možete očistiti ricinusovim uljem, zatim ih prebrišite krpom i namažite neutralnom kremom za obuću. Na kraju dobro izglancajte lanenom krpom.