problem kolaci 1Nemojte se demoralisati ako vam baš svaki put ne budu savršeni kolači. To se događa i vrhunskim kuvarima pa zašto ne bi i vama. Da bi se to ipak retko dešavalo, treba najpre da dobro upoznate svoju rernu – kako i na koliko stepeni najbolje peče.

Ima i drugih elemenata koji mogu da budu uzrok da vaš kolač ne ispadne kao sa slike iz recepta. Evo nekih problema sa kojima se možete sresti:

Kolač koji je pocrneo na vrhu ali u sredini nije pečen – moguće da je kalup mali ili je temperatura u rerni previsoka.

Ispupčenje na sredini kolača ili je kolač ispucao – Ovo se događa kada upotrebite previše praška za pecivo, ili ako je reč o kolaču u kojem se ne koristi prašak za pecivo, onda je verovatno temperatura pečenja previsoka.

Prelivanje kolača preko ruba kalupa – se dešava ako je kalup mali. Inače je pravilo da se kalup napuni do 3/4 visine. Ako promenite veličinu kalupa, moraćete da promenite i vreme pečenja.

Kolač se nije podigao, a po vrhu ima velike mehure – Ovo se događa ako kolač ne stavite u rernu odmah nakon što napravite smesu ili ako rerna nije bila dovoljno prethodno zagrejana.

Kolač je lepljiv u sredini – Ostavite ga u rerni malo duže. Zato treba da upoznate svoju rernu kojoj možda treba malo više vremena da postigne potrebnu temperaturu.

Rubovi kolača su mekani – To se događa ako se u receptu traži da odmah izvadite kolač iz kalupa da se hladi, a vi to ne učinite dovoljno brzo. Tada dolazi do kondenzacije sa unutrašnje strane kalupa.

Kolač je potonuo u sredini – Najčešći uzrok ovoj pojavi je da ste prerano otvorili rernu, pa kolač nije imao dovoljno vremena da se stisne ili ste upotrebili previše praška za pecivo.

Testo za palačinke – Ako vam se testo za palacinke lepi za tiganj i nije rastresito, dodajte čašu piva ili sneg od belanceta sa malo soka od limuna, palačinke će biti rastresitije i neće se lepiti.

Zalepljeni kolači za kalup – pre pečenja pospite malo brašna na dno kalupa, ali ako se ipak kolač zalepi  lako ćete ga izvaditi ako kalup na trenutak postavite iznad posude u kojoj vri voda.

Kolači neće zagoreti odozdo ako po dnu rerne pospete suvu kuhinjsku so.

Da bi tortu lakše postavili na sredinu tanjira tanjir pre postavljanja torte pokvasite. Tako će torta lako skliznuti na sredinu.

Svež kolač ili hleb lakše ćete iseći zagrejanim nožem.

Da kuglof izađe iz modle izvrnutu modlu položite na tanjir i prekrijte je vlažnom krpom. Ako kuglof ne ispadne, blago protresite modlu, zajedno sa tanjirom.