moljciNajbolji uslovi za moljce su zaštićen prostor i toplina, a to im mi pružamo u svojim ormanima i kuhinjama tokom cele godine. U ormanima moljce privlači vuna i odeća od životinjske dlake. Na odeći moljce privuku mrlje od znoja ili hrane. U kuhinji i ostavi moljce privlači brašno, pirinač, testenina i keksi. Kada se moljci nađu u hrani, jedino rešenje je oprati hranu u mešavini vode i sirćeta, dok hranu s jajašcima moljaca treba baciti.

Da ne biste doživeli neprijatna iznenađenja kada iz ormana izvadite neku odeću koju niste duže nosili, svaki odevni predmet na kraju sezone dobro očistite, provetrite i ako treba odnesite na hemijsko čišćenje, pa tek onda ostavite u orman. Dakle, preventiva je najbolji i najsigurniji način borbe protiv moljaca.
Pošto je orman zatvoren i nema dovoljno ventilacije u njemu, izmenom toplog i hladnog vazduha u prostoriji, vlaga se uvlači u tekstilne predmete i stvara gljivice, odnosno buđ. Zato odeća koja se duže ne nosi, u ormaru može navući buđ i vlagu. Da biste odstranili vlagu, postavite vrećice sa ugljem koji se koristi za roštilj. On je suv, nema mirisa i veoma je higroskopan, pa će upiti svu vlagu. Menjajte ga jednom godišnje.
Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći u borbi protiv moljaca:
– naftalin kao klasično sredstvo veoma je delotvoran jer ga moljci uopšte ne podnose. Nažalost, naftalin veoma neprijatno miriše i odeću je posle teško izluftirati. Zato se sve ređe koristi.
– tabletice kamfora su efikasne, miris je manje neprijatan i odeća se lakše provetri.
– trake protiv moljaca koje možete nabaviti u prodavnicama su delotvorne, ali relativno brzo izvetre.
– listići lavande i pelina mogu se preporučiti kao veoma delotvorni. Treba ih staviti u male platnene kesice ili gazu i poređati između vunene odeće.
– plodovi divljeg kestena takođe su dobro sredstvo. Treba ih poređati između odevnih predmeta od vune i moljci se tu neće useliti.
– tucani cimet, karanfilić, majčina dušica, crni biber ili iseckani koren perunike takođe se mogu staviti u male platnene kesice i držati u ormanu sa odećom jer i njihov miris odbija moljce.

– mešavina mente i ruzmarina je takođe dobra u borbi protiv moljaca.
– sušeni komadići limunove i pomorandžine kore takođe nisu omiljeni među moljcima. Treba ih staviti u vrećice od gaze ili retkog platna i poređati po ormanu sa odećom.
– otvorene flašice u kojima je bilo lavandino ulje teraće moljce sve dok im miris ne izvetri. Pazite da neka zaostala kap ulja ne zaprlja odeću, jer se ta fleka teško skida.
– uvijeni u novinski papir, džemperi, bunde ili vuneni tepisi, koji neko vreme nisu u upotrebi, biće dobro zaštićeni od moljaca koji ne trpe miris štamparske boje.

Dakle, preventiva je najbolji način borbe protiv moljaca