pranje zabludeSvako zna da stavi veš u mašinu za pranje veša i onda je uključi. Naravno, pod uslovom da prethodno razvrsta beli i šareni veš i odredi temperaturu na kojoj će se prati veš.

– mašina za pranje veša je čista iznutra – to je rasprostranjena neistina. Bakterije od kojih možete oboleti nalaze se na prljavoj odeći, mogu vrebati iz mašine za veš i preći na drugu odeću prilikom istog pranja, pa čak i sledećeg. Zato obavezno jednom nedeljno očistite mašinu za pranje veša i na taj način sprečite širenje klica. Možete to uraditi ako stavite šoljicu izbeljivača za veš na program s toplim pranjem. Takođe, zapamtite da nikad ne ostavite mokar veš da prenoći u mašini, jer ćete tako od mašine stvoriti leglo bakterija. I visoke temperature u mašini za sušenje veša pomažu ubijanju bakterija.

– sortiranje odeće pre pranja – nemojte zaobiđete, to je neophodno da biste izbegli da vam bela majica postane plava ili zelena.

– više deterdženta za prljaviji veš – se postiže suprotan efekat. Ukoliko dodate vašem vešu više deterdženta od preporučenog, program koji ste izabrali neće moći da ispere sav deterdžent, što može da ošteti odeću i izazove alergijske reakcije na koži. Zato se pridržavajte pravila istaknutih na deterdžentu ili veš-mašini i tačno po preporuci sipajte deterđent.

– hladna voda ne pere dobro – to je neistina. Deterdženti za pranje veša podjednako se rastvaraju i funkcionalni su i u hladnoj i u toploj vodi. Ali je istina da neki materijali ne smeju da se peru u vreloj vodi. Beli veš – peškire, posteljinu i donji veš obavezno treba prati na visokoj temperaturi.

– odeća se skuplja prilikom pranja –  to je tačno jedino ako su u pitanju osetljivi materijali kao što je vuna na primer, koja se pere po posebnom uputstvu. Odeća se neće skupiti pri pranju u veš mašini, već u mašini za sušenje i to zbog nedostatka vlage. Zato koristite kraće programe za sušenje. Ako veš sušite na radijatoru ili pored peći, ne ostavljajte ga predugo, već ga sklonite čim primetite da je suv.

– izbledelim farmerkama nema spasa – i to jedna od zabluda. Operite zajedno stare i nove farmerke i dodajte u mašinu šaku, dve soli. Višak boje s novih farmerki delimično će preći na one stare.

– peškiri mogu biti meki samo pomoću omekšivača – i to je neistina. Omekšivač za veš će omekšati peškire, ali ih isto tako može učiniti previše mekanim pa će moći manje upijati vodu a i imaće neprijatan miris vlage jer će se sporo sušiti. Kad perete peškire, u veš-mašinu dodajte dve čiste teniske loptice ili malo sirćeta i uobičajeni deterdžent, pa će i bez omekšivača biti mekani i nežni.

– ako veš iz mašine za sušenje opipate rukama, utvrdićete da li se osušio – je zabluda, zapravo nervi na prstima teško razlikuju hladno od mokrog. Umesto toga, pritisnite materijal na usne, koje lako razlikuju vlažnost od hladnoće.