puzavice

Pre sadnje bilo kog cveća, pa tako i puzavica za terasu, potrebno je dobro se informisati o svakoj vrsti cveća da biste pronašli ono najbolje što odgovara vašim zahtevima. Nisu sve terase iste. Osim o vašim željama, treba voditi računa i kolika je vaša terasa, kakav joj je položaj u odnosu na sunca, vetar, itd.

GLICINIJA – PLAVA KIŠA (wisteria)

Najbolje vreme za sadnju je proleće ali sadnice gajene u saksiji mogu da se sade tokom cele godine. Prija joj sunčana strana ali koren ipak treba da bude u hladovini.Ova listopadna puzavica nije zahtevna ali joj najviše odgovara zemlja slična baštenskoj. Raste brzo, cveta nakon pete godine u maju i junu. Cvetovi su joj dugački i grozdasti, plavi, roze i beli. Od jeseni do proleća biljku krase plišane mahune. Ova puzavica vremenom postaje masivna i teška, tako da zahteva siguran oslonac pa je idealna za prekrivanje pervola. Kako bi se obuzdao rast i podstaklo cvetanje, treba je orezivati dva puta godišnje.

BRŠLJAN (hedera helix)

Zimzelena penjačica, puzavica i povijuša, bršljan je najlepši za krov. Prilagodljiv je svim tipovima zemljišta. Možetega saditi na svim položajima u vrtu, a odgovaraju mu senke, polusenke ali i osunčana mesta. Koristi se za pokrivanje različitih vertikalnih površina – ograda, zidova, stubova, kao pokrivač tla i za ozelenjavanje pergola.

PETOLISNA I TROLISNA LOZICA (parthenocissus quinquefolia)

Lozice su listopadne biljke koje vrlo brzo rastu. Cele godine se na njima nešto dešava – pupe, listaju, cvetaju, menjaju boju i dobijaju plodove. Dobro se razmnožavaju i odlično podnose orezivanja. Potrebno im je duboko, vlažno i drenisano zemljište. Dobro podnose senoviti položaj, niske temperature i sušu.

Možete je formirati kao žbun ili puzavicu ili kao živu ogradu. Ukoliko želite da zaklonite oronule zidove ili neke veće površine, da napravite zaklon ili “zeleni zid” ova puzavica je odlično rešenje jer sa samo nekoliko biljaka, prekrivaju veliku površinu. Jesenja jarkocrvena boja ove biljke čini je veoma dekorativnom.

TEKOMA ili TRUBASTI JASMIN (tecoma radicans)

Ovo je listopadna puzavica koja može dostići visinu od 6-8m. Ukoliko je orezujete, možete postići formu žbuna. Najčešće se koristi zbog svojih dekorativnih trubastih cvetova naranđaste, žute ili crvene boje, koji cvetaju od juna do oktobra. Voli direktno sunce i humusno zemljište i dosta zalivanja tokom leta. Ako u vašem vrtu postoji staro, osušeno stablo, može joj biti odlična potpora.