testovi zdravlja

Morate biti odgovorni prema sebi i svojim najbližima i redovno kontrolisati svoje zdravstveno stanje. A odgovorni ste ako praktikujete povremene preventivne preglede. Ako i ne osećate neke smetnje možete povremeno testirati svoje zdravlje na sledeći način:

1. Kontrola holesterola:

Test – u ogledalu pažljivo posmatrajte područje oko očiju i pokušajte da uočite bele grumenčiće oko kapaka, naslage masnoće koje ukazuju na povišen holesterol. Ovakve naslage stvaraju se kad je ukupan holesterol viši od 6mmol/L. Opasan je jer se taloži na zidovima krvnih sudova i povećava opasnost od razvoja srčanih oboljenja. Preporuka je da uradite analizu krvi. Ukoliko je holesterol preko 5,2 mmol/L, pređite na dijetetsku ishranu s malim procentom masnoća. Lekar će vam, ako je potrebno, prepisati terapiju za snižavanje nivoa holesterola.

2. Kontrola cirkulacije:

Sami sebe testirajte na sledeći način– uštinite se kažiprstom i palcem na 3 ili 4 različita mesta na bedrima. Promena boje od nekoliko sekundi ukazuje na početnu fazu zadržavanja tečnosti u tkivima.

Nakupljanje vode u tkivima simptom je slabe cirkulacije, a zadržavanje tečnosti je poćetak nastanku celulita. Ovaj problem je često posledica hormonskih poremećaja jer estrogen podstiče tkivo da zadržava tečnost. Ako uzimate pilule za kontracepciju, od ginekologa tražite da vam preporuči drugi vid zaštite od trudnoće.

3. Kontrola probave:

Testirajte svoj probavni sistem na sledeći način – u čaši vode razmutite kašičicu sode bikarbone i popijte. Trebalo bi da osetite mučninu, a ako je niste osetili, moguće je da imate probavnih problema. Soda bikarbona u kontaktu sa želudačnom kiselinom proizvodi gasove koji izazivaju mučninu. Izostanak reakcije ukazuje na nizak nivo kiseline u želucu, koji ne sme da se zanemaruje. Najčešće se radi o posledicama promena na sluzokoži želuca i poremećaju u radu žlezda koje stvaraju hlorovodoničnu kiselinu tokom probave. Sve su to tipični simptomi gastritisa, konsultujte lekara i obavite odgovarajuće preglede. Ako je rezultat testa pozitivan, izbegavajte masne umake i pikantnu hranu koja se teško vari. Obavezno uradite analizu krvi.

4. Koje vam namirnice ne prijaju:

I sami možete da primetite da vam neke namirnice ne prijaju, osećate nadutost ili imate neke druge reakcije, npr. na licu ili vratu se pojave crvene mrlje. Važno je da pratite koja hrana vam smeta a jedan od načina je sledeći – prvo na vratu izmerite broj otkucaja srca u minuti, a zatim pojedite porciju sporne hrane i nakon nekoliko minuta ponovo izmerite puls. Zdrave žene imaju oko 70 otkucaja u minutu. Ako se puls ubrza za više od 10 otkucaja u minuti na prvo merenje, to može da bude znak da vam namirnica koju ste pojeli ne prija. U slučaju intolerancije na neku hranu organizam aktivira odbranbeni sistem i ubrzava rad srca. Lekari preporučuju da uradite Alcat test, kojim se određuje nivo IgG antitela u krvi, nastalih kao posledica netolerancije na različite namirnice.

5. Da li dišete punim plućima:

Testirajte svoj dah – zapalite sveću i postavite je na oko 30 cm od lica, duboko udahnite i izduvajte prema njoj sav vazduh iz pluća. Ako ne uspete da je ugasite iz prvog puta, znači da vam je kapacitet pluća smanjen. Napadi kašlja, gubitak daha tokom trčanja i penjanja uz stepenište ukazjuu na respiratornu insuficijenciju, odnosno poremećaj plućne funkcije. Uzrok može da bude loša kondicija, astma, bronhitis ili pušenje.

Potražite savet lekara koji će uraditi dodatne analize, spirometriju i izmeriti kapacitet pluća. Sami sebi možete pomoći tako što ćete što pre presatait sa pušenjem, više se kreatai na svežem i čistom vazduhu, praktikovati neke fizičke aktivnosti u skladu sa godinama i preporukama stručnih lica. Najmanje što možete da učinite jesu svakodnevne polučasovne šetnje.

6. Možda vam nedostaje gvožđe:

Utvrdite to na sledeći način – okrenite dlan na gore i drugom rukom pritiskajte prste unazad. Dlan će vam pobledeti ali tri glavne linije koje ga horizotalno presecaju treba da budu crvene. Blede linije ukazuju na anemiju. Klasični simptomi anemije su slabost, tahikardija i bledilo i javljaju se kao posledica smanjenog nivoa hemoglobina u krvi. Reč je o proteinu koji vezuje kiseonik kako bi ga prosledio u sva tkiva u organizmu. Postoje razni oblici anemije, a jedna od najčešćih posledica je nedostatak gvožđa. Uradite analizu krvi, a zatim obogatite ishranu namirnicama koje sadrže mnogo gvožđa, poput spanaća.

7. Mogućnost moždanog udara:

Pokušajte da stojite na jednoj nozi 20 sekundi. Istraživači iz Japana su pokazali da je kod onih koji ne mogu da održavaju ravnotežu 20 sekundi veći rizik od moždanih problema. Redovne preventivne kontrole mogu samo preduprediti bilo koju bolest.

8. Dijete:

Povremeno bi mogli i sami da praktikujete neku od dijeta. Na primer neki jednom nedeljno uzimaju samo povrće  na razne načine spremljeno, ili neki drugi tip dijete. A da li vam zaista i treba možete sami izvesti sledeći test – uzmite komad užeta prema tome koliko ste visoki (odnosno koliko možete da ga razvučete od vrha glave do stopala). Savijte uže na pola pa ga obmotajte oko struka. Ako možete da ga zavežete – dijeta vam ne treba, Ali, ako se krajevi užeta jedva dodiruju – vreme je da počnete sa dijetom.